Рилски манастир Свети Иван Рилски“ Рилски манастир – пазител на дългогодишна

...
Рилски манастир Свети Иван Рилски“
Рилски манастир – пазител на дългогодишна
Коментари Харесай

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Рилски манастир „ Свети Иван Рилски “

Рилски манастир – страж на дългогодишна история, религия, святост, знание…

Сякаш тук са се обединили в едно Изток и Запад, Европа и Азия. Величествено е, и в действителност си заслужава вниманието на всеки странник!

Погледнат от птичи взор и благодарение на метафората, умерено може да се каже, че Рилският манастир е ситуиран в затворена длан на Рила планина. Сгушен като малко птиченце, а в близост Рилските върхове се издигат към небосвода. Въздигнали се във висините, поемащи върху себе си безмилостните сили на естествените стихии. Застинали във вечността, неуморно бдящи над „ сърцето “ на Обителта.

Едва ли мястото за построяването на духовното средище е случайно… Та, то е свещено! Неговият създател – Свети Иван Рилски е бил доста свят човек. Дълго обикалял горите и пещерите на божествено красивата Рила планина, намерил общ език с дивите животни, направляван от духовните си водачи, той е избрал най-подходящото място за манастира.

 рилски манастир свети иван рилски

Местоположение на Рилски манастир

Рилската Света обител се намира в Рила планина. Това създание, дело на човешкият разум и ръце, е ситуирано на 1147 м. надморска височина. Рилският манастир отстоява на към 120 км. от нашата столица, в южна посока.

Трасето до обителта е в положително положение и добре поддържано през цялата година. Трябва да се има в поради, че дистанцията от град Рила до манастира (около 21 км.) е планински терен с повече завои и денивелация. Пътят се вие около живописните скали по ждрелото на река Рилска. Но за сметка на това хубостта на природата е превъзходна!  Гледките към върховете на Рила ще ви следват по пътят до манастира. Приказни пейзажи! Спиращи дъхът, каращи сърцето да бие, а сетивата да придобият чувство за друга действителност.

В почивни дни мястото е известно с огромен размер туристопоток от страната и чужбина.

Да посетите Рилски манастир „ Св. Иван Рилски “ е потребно, както за душата, по този начин и за тялото.

Без значение, кой ден ще изберете да посетите това магично място в Рила планина, дали през лятото или зимата, значимото е да имате шанс с метеорологичните условия. Особено, в случай че е слънчево, тогава това място наподобява като същинско малко райско кътче. Може би, заради това, днешното местонахождение на Рилският манастир, е било определено от неговите основатели и строители.

Всеизвестно е, че планинският въздух е доста чист и няма база за съпоставяне с този в градски условия. Количеството на кислородът е доста по-високо, а колкото по-нагоре, толкоз по-добре, тъй като в атмосферата съдържа жизненоважния озон.

Безчетните борови и широколистни дървета всмукват въглеродният диоксид.

Тук температурните амплитуди са по-големи. А слънчевите лъчи оказват по-силно въздействие върху организма.

При тези благотворни условия на околната среда дишането става по-дълбоко, диафрагмено. В кръвта се образуват повече червени кръвни телца, а кръвообращението доста се усъвършенства.

Кратка история на Рилски манастир „ Свети Иван Рилски “

Този максимален манастир, е учреден през X в. от Свети Иван Рилски Чудотворец (ок. 876–946). В църквата на манастира е положено балсамираното сърце на нашият цар Борис III.

През вековете манастирът е нееднократно опожаряван. Разрушаван, възстановяван и отново разрушаван, отново възстановяван, до момента в който преди към 200 години придобива настоящия си тип.

Съществува поверие, съгласно което 40 дни след гибелта си Иван Рилски бил заровен от своите възпитаници, само че през цялото това време тялото му останало нетленно, благоухаело и дарявало излекуване. Представяте ли си какъв брой свят е бил този човек?

Преди гибелта си Светецът основава писмен труд, който оставил на своите възпитаници, наречено „ Заветът на Св. Йоан Рилски “. И до ден сегашен, обаче, оригиналът към момента не е открит. Дано е на несъмнено място, оживял след огромните пожари и чакащ своето време…

 рилски манастир свети иван рилски

Какво може да видите, в случай че посетите Рилски манастир?

Освен неземно красивата природа, един път зърнали голямото здание ще се насладите на невероятна архитектура и жанр.

Манастирският комплекс е построен под формата на погрешен четириъгълник, който заема огромна  териториална повърхност. В самият център, в „ сърцето “ му, се намира петкуполната черква „ Рождество на Пресвета Богородица “.

Голяма част от мощите на Свети Иван Рилски Чудотворец се съхраняват в манастирския храм.

Много вярващи от България и чужбина се насочат към Рилския манастир, с цел да се поклонят, помолят и получат мечтаното излекуване от чудотворната икона на Богородица, която се намира в храма.

В музеят се съхраняват няколко редки книги и документи. За голямо страдание доста скъпи трудове са изгорени при пожара от 1833 година

Ето част от чудесата свързани със силата и силата на Рилски манастир.

Според писанията, още в дълбока античност, когато България се е освободила от турско иго, иконата е пренасяна в селищата на Самоков, Дупница, Горна Джумая (дн. Благоевград) и други места. Това се е случвало в годините на епидемии от холера, чума и други смъртоносни заболявания. С молебствия пред иконата ставали изцеления, а епидемиите утихвали.

Други мемоари описват по какъв начин епидемията от мощно смъртоносния испански грип гневно бушувала в близко село. Жителите на мястото със сълзи на очи измолили от управлението на манастира да се придвижи иконата в селото и да отслужи молебен. Чудото се случило.

В местността „ Бричибор “ избухнал голям пожар, който безмилостно поглъщал всичко на пътя си. Огънят приближавал близкото село. По молба на селяните на мястото на бедствието е донесена чудотворна икона от Рилския манастир и е отслужен молебен за дъжд. Веднага почнали да се скупчват облази и ненадейно се излял пороен дъжд. Така селото и хората били избавени.

 рилски манастир свети иван рилски

В заключение…

Ето за какво, всеки ден, без значение от времето, стотици поклонници и туристи посещават Рилския манастир. Много от тях идват тук, с цел да се поклонят на християнските светини, които от целия Балкански полуостров се намират тук. Поради това, православните християни от епохи наред назовават Свети Иван Рилски – Чудотворец.

Полезна информация за Рилски манастир:

2643 Рилски манастир „ Свети Иван Рилски “

Община Рила, област Кюстендил, България

Работно време и подробна информация ще намерите в уеб страницата на манастира.

В Рилски манастир е неразрешено:

# тютюнопушенето;

# влизането в нищожно облекло;

# снимането в храма и манастирския музей;

# за домашни любимци.

Светите икони, както и светите мощи не се пипат с ръце, а се почитат единствено с целуване.

При влизане в храма наложително изключете мобилните си телефони. Вътре не са разрешени телефонни диалози.

Носете си дребните книжки 100-те национални туристически обекта на България, тъй като Рилският манастир от дълго време е значима туристическа дестинация. Почти 40 години е в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР