Рига. Балтийските страни се обърнаха към френския вестник Le Monde,

...
Рига. Балтийските страни се обърнаха към френския вестник Le Monde,
Коментари Харесай

ТАСС: Балтийските страни помолоха да не бъдат наричани повече „бивши съветски републики“

Рига. Балтийските страни се обърнаха към френския вестник Le Monde, с молбата да не бъдат наричани повече „ някогашни руски републики “ на страниците на изданието, съобщи ТАСС , базирайки се на писмо, написано от посланиците на Литва, Латвия и Естония в Париж, които го адресираха до публицистичния шеф на вестника – Люк Бронер.
„ Поводът за това писмо е публикация, оповестена във вестник Le Monde на трети септември, в която става въпрос за противодействието на Финландия против хибридната опасност от страна на Русия, където Балтийските страни са наречени „ някогашни руски републики “ “, написа в известието, оповестено на формалната интернет страница на посолството на Латвия във Франция.
В писмото си, балтийските страни са приветствали интереса на Le Monde към района, само че са призовали да бъде избягвана формулата „ някогашна руска република “. Посланиците са се позовали на обстоятелства от историята на Балтийския район, „ противозаконната окупация и присъединение към Съюз на съветските социалистически републики през 1940 година “, което „ множеството от страните по света, в това число Франция, са възприели като нелегално и не са го признали. “
Посланиците са добавили, че ще продължат да наблюдават изявленията във френската преса, с цел да се убедят, че в тях „ вярно са отразени страните от Балтика, от позиция на историята и интернационалното право. “
Балтийските републики упорстват, че са били присъединени към Съюз на съветските социалистически републики принудително, а за своето престояване в състава на Съветския съюз те употребяват термина „ окупация “. През 2015-а година, Министрите на правораздаването на трите страни дори са подписали декларация, в която са изразили желанието си да проведат дефинитивни калкулации на вредите от „ руската окупация “, след което да изискат съответстващото обезщетение от Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР