Рибари уловиха риба меч на Босфора след приблизително половин век,

...
Рибари уловиха риба меч на Босфора след приблизително половин век,
Коментари Харесай

Уловиха риба меч на Босфора след 50 години

Рибари уловиха риба меч на Босфора след почти половин век, откогато за последно е била забелязана в турски води.

„ Добра вест е да научите, че заплашен тип се следи на Босфора “, сподели Нурай Еркан, професор от Хидрологичния факултет на Истанбулския университет, пред ежедневника Милийет на 15 октомври.

„ Ловя риба в тези води от 45 години. Това е първият път, когато виждам риба меч в моята риболовна мрежа “, сподели Ябан Шенгюл, рибарят, който хвана застрашения тип.

Рибите меч са били опората на риболовците в Истанбул през 60-те години. Поради непланирана урбанизация и замърсяване на морето, рибата меч „ изчезна от водите на Истанбулския пролив през 70-те години.

„ Не мога да кажа точната дата, само че допускам, че можем да кажем, че края на 1970 година е времето, когато рибата меч стартира да напуща пролива “, споделя Тугрул Захит Алъчлъ, учител в същия факултет с Еркан.

„ Със сигурност след 80-те години рибата меч не е била виждана в протока “, добави той.

Според Алъчлъ, повода, заради която рибата меч идва в Истанбулския пролив, е съществуването на „ скумрия “.

„ Мечовете се хранят със скумрия. Вероятно е следвала скумрия и е плувала по пътя от Егейско море към Мраморно море “, акцентира той.

На въпроса дали хората могат да си помислят, че рибата меч се завръща в Истанбулския пролив, Еркан отговори: „ Твърде рано е да се каже това. Но е добра вест, че даже една е пристигнала. "

Междувременно риболовците направиха доста фотоси и селфита с уловената риба край брега на Киречбурну.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР