Рибари от Поморие се оплакват от слабия улов на паламуд.

...
Рибари от Поморие се оплакват от слабия улов на паламуд.
Коментари Харесай

Без паламуд на масата за Никулден

Рибари от Поморие се оплакват от слабия улов на паламуд. В мрежите им се хващат най-вече чернокоп, лефер и попчета, както и малко зарган, който се лови през нощта. Причина за дребните количества риба се оказва неприятното време – в продължение на 20 дни те не са влизали в морето поради мощния сезонен вятър.

" Сезонът е доста слаб поради неприятното време – риболовците тази зима са обречени на значителен апетит ", разяснява Иван Милев, който е риболовец от 50 години. Рибарите цяла година чакат есента точно поради паламуда, защото я считат за най-вкусната черноморска риба. Но тази година го няма – пасажите са избягали на юг към Турция, предава БГНЕС.

Клиентите на риболовните кораби край Царево също означават, че през тази година опциите за избор на прясна риба доста са намалели. " Заливът тук е замърсен, попчета няма, мидите измряха ", оплаква се Георги, който е пристигнал до лодките, с цел да си купи прясна риба. Въпреки това обаче риболовците възнамеряват и през зимата да влязат в морето, когато настъпи моментът за улов на карагьоз.



Междувременно клиенти на варненската рибна борса означават, че сафридът и чернокопът са поевтинели по отношение на година по-рано, предава Нова телевизия. Сюлейман Каменарски, който е един от дългогодишните търговци на рибната борса, споделя, че всеобщо клиентите стартират да купуват риба за празника след 1 декември. И тази година потребителите ще се придържат към традицията и ще търсят главно шаран, а някои и кефал.

Традиционно ползата е ориентиран най-много към цената на шарана, който обаче нямало да нараства. " Винаги вършим понижение по Никулден. Между 7 и 8 лв. ще е. Няма да има скок. Може и да падне ", изяснява Каменарски.

От Турция търговците внасят свеж и замразен паламуд, само че цените са галактически. Замразените риби вървят по 10 лв. парчето, всеки от които е по 500-600 грама, а пресните се оферират по 25 лева на кг.

И консуматори и търговци обаче са безапелационни, че би трябвало да спазим традицията, без значение каква риба ще сложим на празничната си софра.
Как да разпознаем прясната риба



Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) потегля на обичайните засилени инспекции по обектите, търгуващи с риба, преди идния Никулден. Ще се ревизира както стоката, по този начин и търговците.

От БАБХ поучават потребителите, когато купуват прясна риба, да наблюдават дали върху повърхността на рибата има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят. Очите би трябвало да са бистри. При натискане с пръст вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо, напомнят от организацията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР