ри дни след убийството на ядрения учен Мохсен Фахризаде високопоставени

...
ри дни след убийството на ядрения учен Мохсен Фахризаде високопоставени
Коментари Харесай

Версия: Иранският учен е убит дистанционно чрез сателит в космоса

ри дни след убийството на нуклеарния академик Мохсен Фахризаде високопоставени ирански представители обявиха, че той е бил погубен отдалечено чрез електронни устройства.

Фахризаде, който ръководеше център за проучване и нововъведения към министерството на защитата на Иран, бе убит в колата си на 27 ноември. Смята се, че той е създател и началник на военната нуклеарна стратегия на Иран.

Нападението е било осъществено в град Абсард, източно от столицата Техеран. Очевидци са чули тон от детонация, а след това - автоматизирана пукотевица. Атакувана била кола, в която се е намирал Фахризаде и брачната половинка му. От тук нататък обаче версиите са спорни.

Иранските управляващите в началото оповестиха, че е имало детонация на камион, след която въоръжени хора са разкрили огън по учения, убивайки него и телохранителя му. Държавната телевизия разгласява на своята интернет страница фотография, на която се вижда по какъв начин силите за сигурност отделят пътя. Снимки и видеокадри, споделени в интернет, посочваха автомобил "Нисан " с дупки от патрони по предното стъкло и кръв на пътя.

Три дни по-късно обаче се появи нова версия, откакто почитан представител на иранските управляващи в областта на сигурността съобщи, че Израел е умъртвил Фахризаде отдалечено и чрез електронни устройства.

Фахризаде е станал жертва на една сложна интервенция, при която са употребявани изцяло нови жанр и способ, съобщи адмирал Али Шамхани, секретар на Върховния съвет за национална сигурност на Иран.

Иранската държавна телевизия "Ал Алам " заяви, че Фахризаде е бил погубен с оръжия, следени чрез спътник в космоса. "Оръжията, създадени в Израел, употребявани при убийството, са били следени от спътник ", споделя източник на изданието.

Според организация ФАРС Фахризаде се е движел с бронирана кола, само че излизайки от нея, е бил погубен с отдалечено управляемо автоматизирано оръжие. Ученият пътувал със брачната половинка си. Придружавала го защита с три автомобила. Първата кола от ескорта избързала напред, с цел да ревизира обстановката по пътя. После Фахризаде чул звук и излязъл на открито, тъй като помислил, че има някакъв проблем с мотора. Срещу него било стреляно с отдалечено управляемо автоматизирано оръжие от пикап "Нисан ", от разстояние близо 150 метра. После нисанът бил взривен. Организаторите на атентата не са били на мястото.

Употребата на следени посредством спътник оръжия не е нещо ново. Бойните дронове да вземем за пример се ръководят благодарение на сателитна връзка, отбелязва Асошиейтед прес. Мнозина наблюдаващи обаче дефинираха като спекулации изказванията за отдалечено ликвидиране на оставиха под подозрение версията за отдалечено ликвидиране на Фахризаде.

Бившият началник на Иранската организация за нуклеарна сила Ферейдун Абаси Давани, който самичък оцеля при опит за нападение през 2010 година. в изявление за държавната телевизия показа своята версия, базирайки се на бодигардовете на Фахризаде,с който били другари. Давани твърди, че на мястото на убийството е имало хора, които са стреляли по конвоя на учения, с цел да го накарат да спре до пикап Nissan, претрупан с експлозиви. Фахризаде обаче спрял колата преди да стигне до пикапа и слязъл от бронирания автомобил и по този начин бил убит.

Руски аналитици и израелският специалист по сигурността Амир Бохбот също се съмняват във версията на Техеран, че в атентата е употребявано оръжие с дистанционно управление.

Междувременно Иранският парламент одобри през днешния ден законопроект, който се чака да задължи държавното управление да усили степента на обогатяване на уран в страната. За да влезе в действие законът, той би трябвало да бъде утвърден от Съвета на пазителите на конституцията. В неделя Народното събрание реши да форсира гледането на документа поради убийството на Мохсен Фахризаде.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР