Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция потвърдиха

...
Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция потвърдиха
Коментари Харесай

Как Меланшон успя да настигне Макрон

Резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция потвърдиха прогнозите на социолозите. Новата лява коалиция, сплотяваща коренно леви, социалисти, комунисти и еколози, и чийто мотор е Жан-Люк Меланшон, към този момент е с изравнени позиции с обединението на Макрон „ Заедно!”. Тя от своя страна сплотява партията на Макрон, която от „ Република, напред!” реши да се преименува на „ Възраждане”, центристкото придвижване „ МоДем”, подкрепило Макрон още на изборите през 2017 година, десноцентристката партия „ Хоризонти”, предлагаща нови политически решения и ръководена от някогашния министър председател на Макрон – Едуар Филип, и партията „ Да действаме”, представяща се за градивна десница и ръководена от някогашния министър на културата на Макрон - Франк Ристер.

Оповестените от министерството на вътрешните работи на Франция резултати от първия тур на изборите - които са мажоритарни в два тура – демонстрират, че левият Нов национален екологичен и обществен съюз има 25,66 %, а обединението „ Заедно!” - 25,75 % и е преди всичко. На трето място остава крайнодесният Национален общ брой на Марин Льо Пен с 18,68 %. Десноцентристите от „ Републиканците” са на четвърто място с 10,42 %. А 52,49 % от гласоподавателите въобще не са отишли да гласоподават на първия тур, показват телевизия " Франс 24 " и " Фигаро ".

Резултатите демонстрират, че Еманюел Макрон не съумя да капитализира постигнатото на президентските избори, за които той самичък си даде сметка още тогава, че е спечелил, тъй като го поддържаха и хора, които не харесваха концепциите и стила му, само че не желаеха крайнодясната Марин Льо Пен да стане президент. Партията на Марин Льо Пен също не съумя да извлече изгоди от това,че беше финалист на втория тур на президентските избори и получи тогава над 41 %, което беше историческо достижение за крайната десница. Но в този момент Льо Пен въпреки всичко има една разтуха – тя поведе безапелационно на първия тур като претендент в изборния окръг Па-дьо-Кале, считан за неин бастион, и на втория ще извоюва сигурно депутатско място, показва „ Франс 24”.

Резултатите от първия тур на парламентарните избори опровергаха като цяло от дълго време публикуваното разбиране във Франция, че класирането на трето място на президентските избори значи да заемеш по този начин нареченото „ място на мъртвеца” и след това на парламентарните избори да се провалиш тотално, отбелязва „ Фигаро”. Подобно нещо се случи да вземем за пример през 2007 година. Тогава центристът Франсоа Байру се класира на трето място на президентските избори, след консерватора Никола Саркози и социалистката Сеголен Роаял. След това неговите поддръжници се разпръснаха и на последвалите парламентарни избори същата година неговата центристка партия МоДем завоюва едвам пет места в Националното заседание (долната парламентарна камара). През 2012 година Марин Льо Пен се класира на трето място на президентските избори след социалиста Оланд и консерватора Саркози. На последвалите парламентарни избори същата година единствено двама представители от нейната партия влязоха в Народното събрание. През 2017 година консерваторът Франсоа Фийон остана на трето място на президентския избор след Макрон и Льо Пен. Това докара до срутване на десницата „ Републиканците” и на последвалите парламентарни избори тя изгуби половината от депутатските си места.

Тази година през април на Меланшон не му доближиха 400 000 гласа, с цел да се добере до втория тур на президентския избор. Той получи 21,9 %, а класиралата се на второ място Льо Пен получи 23,1 %. Веднага откакто Макрон бе избран отново на 24 април, Меланшон заприказва, че желае да стане министър председател и че на парламентарните избори гледа като на трети тур на президентските избори, отбелязва Франс прес. Тогава доста анализатори погледнаха с подигравка на тези негови упоритости, само че въпреки всичко започнаха да наблюдават деликатно дали Меланшон от „ мястото на мъртвеца” ще се озове на челно място на парламентарния избор. И тъкмо това се случи. Сега в случай че лявата коалиция резервира преднината си, задачата на Меланшон да стане министър председател може и да се сбъдне. И в случай че това се случи, евентуално Меланшон ще пази същите оферти, които беше присъединил в кандидат-президентската си стратегия, показва " Фигаро ". По отношение на НАТО той предлага Франция да излезе от единното командване на алианса, а във връзка с Европейски Съюз той предлага страните членки координирано да скъсат с европейските контракти.

В самата Франция Меланшон желае привикване на конституционно заседание, с цел да може страната да премине към Шеста република. Той желае и въвеждане на референдуми въз основа на цивилен начинания, посредством които да вземем за пример да се отстраняват от избираема служба национални избраници, да се оферират или анулират закони, да се трансформира конституцията. Меланшон предлага и легализирането на потреблението, производството и продажбата на канабис, като всичко това би трябвало да се вмести и в рамката на един държавен монопол. Радикалният ляв водач желае регистриране в конституцията на по този начин нареченото зелено предписание, т.е. да не се взима повече от природата, в сравнение с хората могат да й възстановят. Меланшон приказва и за национализация на френските железници и на автомагистралите. Той упорства всички жилища в страната да бъдат реновирани и санирани, да се възнамерява стопроцентно прекосяване към възобновимите сили.

Меланшон желае да се вкара едно диверсифицирано, релокализирано и екологично земеделие със основаването на 300 000 работни места в него и да се подсигурява достъп до питейна вода за всички. Той желае също по този начин да бъдат замразени цените на артикули от първа нужда, да се вкара шеста седмица на заплатен отпуск, да се мине първо на 32-часова работна седмица в секторите с по-тежък труд или изискващи нощни смени, а след това тази по-малка работна седмица да стане повсеместна. Меланшон се бори и за въвеждане на пенсиониране на 60 години. Той пази концепцията за чиста месечна минимална заплата от 1400 евро и за заплащане на компенсации за безработица още при първия ден без работа. Меланшон предлага да се изземат трайно необитаемите жилища, в които да се настанят бездомници, да се обезпечи финансова автономност на инвалидите и страната да подкрепя всеки, който получава приходи под прага на бедността. Той предлага всичко в публичното обучение да е гратис - учебници и пособия, превоз, купони за стол, нарастване с 30 % на заплатите на учителите и основаването на 500 000 места в детските ясли. За културата Меланшон планува да се отделя по един % от Брутният вътрешен продукт на година. Всичко това очевидно е прозвучало много привлекателно за младите във Франция. Още след първия тур на президентските избори през април разбор на вота сподели, че за кандидатурата на Меланшон са дали своят вот 34 % от гласоподавателите от възрастовата група 18-24 години, пред Макрон, който е получил 25 % и Льо Пен, която остава със 17 %.

Разбира се Меланшон осъзна, че самичък няма да успее да сбъдне фантазията си да стане министър председател. Ето за какво след комплицирани договаряния през май той съумя да убеди социалистите, комунистите и еколозите да влязат с него в лява коалиция, наречена Нов национален екологичен и обществен съюз, напомня Франс прес. Коалицията с изключение на главните хрумвания от програмата на Меланшон се бори и за таван на цените на главните горива и за въвеждане на налог върху благосъстоянието на най-заможните французи.

Партиите в огромната лява коалиция не поддържат цялостното разкъсване с европейските контракти, за което упорства Меланшон, само че приказват за краткотрайно разкъсване с европейските правила, включително и тези за бюджета и конкуренцията, в случай че те блокират плануваните екологични и обществени ограничения.

По време на предизборната акция за парламентарния избор Меланшон конкретизира някои от предложенията на лявата коалиция, отбелязва Франс прес. Той заприказва за спомагателни публични разноски на година в размер на 250 милиарда евро. От тях към 50 милиарда евро ще се влагат в публичните услуги и зеления преход, 75 милиарда евро в основаването на 1 милион работни места и в повишение на квалификацията на чиновниците, 125 милиарда евро ще са за помощи, дотации и преразпределяне на благосъстоянията. Всичко това, съгласно него, ще докара до приходи в хазната на 267 милиарда евро, показва Франс прес.

От своя страна обединението на Макрон предлага нещата, които самият той оферираше в кандидат-президентската си стратегия – увеличение на възрастта за пенсиониране на 65 години, вложения в стабилно развиване и зелени сили, обезпечаване на енергийна и отбранителна самостоятелност на страната, увеличение на полицейските сили и на личния състав в правосъдната система, повече запаси за опазването на здравето, понижения на някои налози за корпорациите и физическите лица, свеждане на безработицата до допустимо най-ниските равнища и поощряване на безработните да не се осланят единствено на помощите, а да търсят работа. Всички тези проекти ще се нуждаят от десетки милиарди евро, като съгласно Макрон набирането на тези средства няма да стане с магическа пръчица, а единствено в случай че всички във Франция работят още повече. Подобни позиции в миг, в който някои страни по-света тестват четиридневната работна седмица, няма по какъв начин да прозвучат привлекателно за гласоподавателите, колкото и натурализъм да има в тях.

Меланшон води много дейна предизборна акция за парламентарния избор. Точно като него крайнодясната лидерка Марин Льо Пен също се концентрира върху предизборната борба, само че за разлика от лявото политическо пространство в дясното нямаше обединяване сред крайните и умерените и това изпрати Льо Пен на трета позиция, консерваторите остави на четвърто място, а другата крайнодясна фигура Ерик Земур даже изпадна изцяло от схемата и не завоюва бленуваното депутатско място в изборния окръг Вар, в който се кандидатираше.

След оповестението на резултатите от първия тур премиерката Елизабет Борн, натоварена от Макрон със задачата да приказва от името на „ Заедно!”, съобщи, че нейната коалиция има потребност от ясно и мощно болшинство, с цел да извърши плануваните промени. Според анализатори държавното управление на Борн ще бъде „ куцо”, в случай че би трябвало да разчита в Народното събрание на други политически сили, с цел да прокара промените си.

След първия тур Меланшон упрекна управляващите, че са манипулирали резултатите, тъй че неговият съюз да остане на второ място, а ръководещата коалиция да излезе първа, написа в. " Фигаро ".

Меланшон сподели, че партията на Макрон е победена и посочи, че левият съюз ще взе участие в над 500 балотажа във Франция на втория тур. „ За първи път в Петата република един новоизбран президент не съумява да получи болшинство на парламентарните избори”заяви той и прикани французите да гласоподават всеобщо на втория тур, тъй като имат изключителната опция да трансформират ориста на страната си. Льо Пен пък съобщи, че в този момент е значимо на втория тур да не се даде болшинство на Макрон, тъй като в случай че това се случи Франция ще влезе в един тунел без светлина за пет години.

За разлика от Меланшон и Льо Пен по време на акцията за парламентарните избори Макрон бе фокусиран върху държавните каузи. Но въпреки всичко по време на някои пътувания из страната, той не пропусна да внесе трагични нотки по отношение на залога на идния избор, отбелязва Франс прес. На 9 юни да вземем за пример по време на посещаване в село Пюиселси, в югозападна Франция, той прикани сънародниците си да му дадат „ ясно и силно” парламентарно болшинство и акцентира, че и радикалната левица и крайната десница са синоним на хаоса.

„ Няма да има нищо по-опасно от това да се добави към международното безвластие и една френска неразбория, която оферират крайните партии”, съобщи тогава Макрон и сложи под един знаменател коренно левите и крайнодесните.

„ Крайните партии през днешния ден оферират да се добави към рецесията и още една криза”, добави Макрон, визирайки апелите на крайните партии Франция да се откаже от исторически решения, взети от френския народ. Макрон напомни, че Меланшон и Льо Пен желаят оттегляне от такива алианси, като НАТО, който подсигурява груповата сигурност и пази народите. Той разкритикува желанието на крайните партии да слагат под въпрос Европа, която защитаваше, по думите му, хората по време на Ковид-19 и без която французите е нямало да имат ваксини против ковид. В отговор на което крайните партии припомниха на Макрон, че не е работа на президента да води предизборната акция на своя политически лагер.

В началото на юни в разгара на предизборната акция Макрон даде просторно изявление за френските районни издания. От това изявление най-вече притегли вниманието изявлението му по отношение на войната в Украйна и най-много неговото мнение, че Русия не би трябвало да бъде унижавана, както и позицията му по отношение на свадите с негов министър, набеждаван в полови похищения и с финала на шампионската лига на Стад дьо Франс. Любопитното е, че в същото изявление обаче Макрон изложи проектите си за първите неща, които ще направи при започване на новия си мандат, откакто минат парламентарните избори.

В нито един миг той не позволи опцията, че след парламентарния избор той може и да би трябвало да съжителства с непознато държавно управление, или да се окаже просто без безусловно болшинство. Макрон обаче сподели, че си дава сметка, че сънародниците му са изморени от промени, спускани от горната страна, и че за задачата ще бъде основан Национален съвет за реформиране на Франция. В него ще вземат участие политическите, икономическите, обществените сили, асоциациите и определени посредством чоп жители. Те ще дискутират промените, касаещи екологията, покупателната дарба, пенсиите и институциите, написа „ Журнал дю диманш”. Дали този упорит проект ще се случи, ще стане ясно след втория тур на изборите на 19 юни, когато ще се види дали съюзът на Макрон ще получи бленуваното безусловно болшинство.

В последната седмица преди първия тур на парламентарните избори другояче продължи отзвукът от двата гореспоменати абсурда, настроили много французи против новоназначеното от Макрон държавно управление. По време на пътешестване до град Гайяк, в Южна Франция, на 9 юни избирателка напомни на Макрон, че двама от министрите му са упреквани за полови похищения. Тя визираше Дамиен Абад, към който абсурдът се развихри след номинирането му за министър на солидарността, автономията и на хората в неравностойно състояние, само че също визираше и вътрешния министър Жералд Дарманен, който също бе разследван преди време за полово посягане. Макрон тогава отвърна на гражданката, че пази свободата на словото във Франция, само че напомни, че, с цел да действа френското общество, то в него би трябвало да има и хипотеза за непорочност. След което от присъстващото на срещата голям брой се чуха по адрес на Макрон виковете: „ Лъжец” и „ Вие сте отвратителен”, съобщи Франс прес.

Ден преди този момент, на 8 юни, в комисията по просвета и спорт на френския Сенат, продължиха чуванията по отношение на хаоса, предшествал мача сред Ливърпул и Реал Мадрид на Стад дьо Франс на 28 май. На 1 юни в същата комисия бяха изслушани вътрешният министър и министърката на спорта. Тази седмица бе ред на префекта на парижката полиция, който дефинира случилото се към стадиона в злощастната вечер като неуспех. Но той отбрани потреблението от полицията на сълзотворен газ, от който пострадаха и почитатели, и цели фамилии с деца. Според префекта Дидие Лалман това е бил единственият метод да бъде отблъсната тълпата, без тя да бъде щурмувана непосредствено. Началото на финала на Шампионската лига бе белязано от опити на почитатели без билети или с подправени билети да преодолеят загражденията към стадиона, а в хаоса имаше случаи на кражби и експанзия, до момента в който фенове с постоянни билети въобще не можаха да се доберат до стадиона.

Самият кмет на Ливърпул Стив Ротерам, който също бе изслушан в сенатската комисия предходната сряда, се оказа жертва на грабеж по време на този безпорядък. А още на 1 юни вътрешният министър Дарманен сподели в сенатската комисия, че 35 000 футболни почитатели без билети или с подправени билети са в основата на безредиците към стадиона, само че версията му е оспорвана и подложена на критика. Дарманен също така увери, че е изискал наказания за префекта на полицията в Париж поради потреблението на сълзотворен газ от силите на реда, което е било срещу разпоредбите. Цялата тази история се трансформира в многолюден политически спор по време на предизборната акция и новоназначеното държавно управление на Елизабет Борн стана обект на остри рецензии от страна и на Меланшон, и на Льо Пен.

Смята се, че гореспоменатите два абсурда, съвпаднали по злополучно стичане на събитията с предизборната акция, са повлияли частично на резултата, реализиран от обединението на Макрон и най-много са отблъснали от нея тези неубедени в концепциите на Макрон гласоподаватели, дали своят вот му доверие на президентския избор, единствено с цел да не пристигна на власт тогава Льо Пен.

Източник: БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР