Резултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет

...
Резултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет
Коментари Харесай

Изчезващото царство на египетския лешояд на Балканите

Резултатите от мониторинга на египетския лешояд на Балканите тази пролет демонстрират огромен спад в популацията на типа. Броят на заетите територии е намалял с 32% (от 74 до 51), а броят на двойките - с 37% (от 71 на 45) сред 2012 и 2019 година. Това оповестиха от пресцентъра на Българското сдружение за отбрана на птиците.

България продължава да е цитадела на типа на полуострова с 24 гнездящи двойки, 22 от които мътят (за съпоставяне през 2018 гнездящите двойки бяха 26 с 19 мътещи). Докато в Гърция популацията на египетския лешояд доближи своя исторически най-малко с останали едвам три двойки и две територии, заети от мъжки птици (през 2018 двойките бяха 5, заетите територии -общо 6).

Броят на заетите територии в Албания е девет (пет, заети от двойки, и четири - от единични птици) без смяна спрямо предходните стратегии за мониторинг, извършени през 2012, 2013 и 2018 година Въпреки това, общият брой на заетите територии е намалял с 36% от 2006 година (от 14 на 9).

До момента са регистрирани 13 гнездови територии в Северна Македония, от които девет са с мътещи двойки. Броят е същият като през 2018 година, само че се чака още няколко територии да бъдат доказани през идващия месец. Въпреки това, броят на заетите територии в страната е намалял с най-малко 30% през последните 7 години.

През 2019 площадките за в допълнение поддържане не престават да притеглят скитащи египетски лешояди, които са от основно значение за оцеляването на популацията на Балканите. Досега минимум две птици са следени на площадката за поддържане на Студен бунар (поддържана сега в границите на LIFE план „ Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите “) и още една птица - на ресторанта за лешояди в Котел (поддържан от ФДФФ, Зелени Балкани и ДЗХП в границите на LIFE план “Светло бъдеще за черния лешояд”). За да бъдат привлечени повече скитащи птици, тази година ще бъдат открити още две площадки за поддържане – в Източните Родопи, България, и една в Епир, Гърция. Най-вероятно още две ще бъдат открити идната година (една - в Северна България и още една - в Епир).

В сходство с дълготрайната стратегия на плана „ Нова вяра за египетския лешояд “ за обезпечаване на безвредна храна на типа, през този гнездови сезон ще бъдат подпомагани минимум 7 двойки на площадките за поддържане, а самостоятелно ще бъдат подхранвани други 7 (общо 60% от популацията на египетския лешояд в България). В Гърция сега работят няколко площадки за поддържане, които покриват цялата популация на типа в страната, до момента в който в Албания и Северна Македония действа по една такава площадка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР