Рейтинговата система на висшите училища (РСВУ) показва цялостно подобрение на

...
Рейтинговата система на висшите училища (РСВУ) показва цялостно подобрение на
Коментари Харесай

Ръст на желаещите да учат педагогически и медицински специалности

Рейтинговата система на висшите учебни заведения (РСВУ) демонстрира изцяло усъвършенстване на представянето на българските университети, както и усилване на връзката на образованието с пазара на труда. Намаляват студентите в едни от най-раздутите посоки – „ Икономика “ и „ Администрация и ръководство “, до момента в който приемът в педагогическите пораства. Безработицата измежду приключилите е на историческо дъно (за десетгодишния интервал, в който се създава РСВУ) – 2.05%, като е двойно по-ниска от регистрираната преди 10 години. Очевидно има апетит за висшисти, а както сподели Преброяване’21, необратимото стопяване на популацията и работната мощ ще задълбочи още повече проблемите и опциите за развиване. Това е следващ мотив в поддръжка за развиването на професионалното обучение и тясното му свързване с пазара на труда.

Средният триумф от междинното обучение за новите студенти в педагогическите посоки впечатлява със забележителен растеж. Преди 10 години в направление „ Педагогика “ триумфът от междинното обучение на признатите е 4.88 (при 5.02 за всички направления), а през 2022 година към този момент е 5.00 (при 5.01 за всички направления). Всичко това демонстрира възходящ интерес към педагогическите посоки и най-малко отчасти е  резултат от политиките от последните години в тази посока.



Други добре представящи се посоки са тези, свързани със опазването на здравето. Професионално направление „ Медицина “ се отличава, с изключение на с извънредно положителни индикатори по всички обособени знаци, и с равнопоставеност на шестте университета, в които се учи. Разликата в общата оценка на първия и последния университет в класацията е 7 точки. За съпоставяне – при ПН „ Икономика “, ПН „ Администрация и ръководство “, ПН  „ Общо инженерство “ и ПН „ Информатика и компютърни науки “ разликата е към 30 точки. Това изяснява и за какво точно ПН  „ Медицина “ притегля най-вече задгранични студенти – 59% от студентите (при приблизително 8% за всички ПН). Челната тройка се добавя от ПН „ Стоматология “ с 46% и ПН „ Ветеринарна медицина “ – с 31%.

 

Интересна наклонност, която се удостоверява и от тазгодишните данни на РСВУ, е повишението на каузи на осигуряващите се в България  измежду приключилите през последните пет години. Докато през 2014 година над 25%  от неотдавна приключилите студенти стартират работа в чужбина, през 2022 година осигуряващите се отвън рамките на страната понижават до под 17%. Тази посока се резервира през целия интервал на проучване, което евентуално е обвързвано и с дигитализацията и опцията за отдалечена работа. След 2020 година пък се следи още по-бързо понижаване на така наречен развой на приключване на мозъци, което към този момент отразява и резултата от пандемията и ограничението на пътуванията отвън граница.



Тазгодишните данни на РСВУ още веднъж дават извънредно потребна информация за системата на висшето обучение в България и обрисуват някои позитивни трендове. Забелязва се обаче, че, с изключение на раздвижването на педагогическото обучение през последните години, общото усъвършенстване във висшето обучение главно се въздейства от външни, а не от вътрешни за системата, фактори. Последните планове за някаква промяна -  тези за обединяванията на висши учебни заведения - бяха пометени от поредицата от каскади в ръководството и политическата неустойчивост в страната.

Източник: Институт за пазарна стопанска система

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпедагогически специалности медицински експерти български университети български студенти рейтингова система ПоследниНай-четениОбразование 28 Ръст на искащите да учат педагогичен и медицински специалности Бюджет и финанси 184 Отстъпката за горивата ще продължи до края на годината Бюджет и финанси 148 Fitch удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България Личности 296 Кралят бизнесмен, който построи водеща марка за био храни Компании 14103 Exe Solar построява цех за 13 млн. лева в Ямбол Имоти 13651 След невъобразим растеж: Охлаждането на имотния пазар в България стартира Компании 10031 Европейски фешън колос навлиза на Балканите Крипто 9192 Милиардерът, който желае да избави „ полудялата “ криптоиндустрия Всички новини12:14 Бюджет и финанси 28 Отстъпката за горивата ще продължи до края на годинатаОще от ОбразованиеВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР