Rewilding е възстановяване на ритмите в природата по естествен път.

...
Rewilding е възстановяване на ритмите в природата по естествен път.
Коментари Харесай

Какво е Rewilding и как дивият свят на Източните Родопи се събужда за нов живот

Rewilding е възобновяване на ритмите в природата по натурален път. Един от методите да й помогнем сама да се погрижи за себе си е връщането в нея на от дълго време изчезнали типове.

Успешен образец в това отношение са Източните Родопи. Там процесът започва преди 10-на години и към този момент дава своите плодове.

„ Тази част на България се смята за едно от най-дивите места в цяла Европа от позиция на природата. Въпреки това, през последните 100-на години в региона са изчезнали основни животни. И нашата работа е да ги върнем назад “ – споделя Нели Найденова от фондация „ По-диви Родопи “, която е част от европейската мрежа Rewilding Europe. Чрез импорт на двойки от чужбина в Източните Родопи сполучливо бяха реинтродуцирани, диви коне и зубри.

 Нели Найденова

Но за какво тъкмо тези типове?

„ Всички тревопасни животни поддържат един мозаечен пейзаж, присъщ за Източните Родопи. Благодарение на него следим това необикновено благосъстояние от типове. Защото в случай че няма животни, които да пасат, ще изчезнат лалугерът, костенурката, в това число орхидеите и други типове, разчитащи на ниската растителност. В природата всичко е взаимносвързано. Изчезне ли един тип, с него изчезват и други “- споделя Нели Найденова.



През 2011 година няколко двойки диви коне или така наречен тарпани бяха импортирани от Холандия и заселени към изоставеното родопско село Сбор. Седем месеца по-късно се появиха. Днес към 100-на представители на тази антична порода, веят гриви в региона на язовир Студен бунар.

А какво да кажем за зубрите или така наречен европейски бизони ? Това е най-голямото тревопасно животно на Стария континент и основен тип за отворените горски екосистеми. „ За страдание зубрите са изчезнали в България още през Средновековието “- споделя Нели Найденова. Затова преди 9 години природозащитниците внасят първите бройки европейски бизони от развъден парк в немската провинция Тюрингия.



В момента на територията на Източните Родопи имаме 12 зубъра . Тази година желаеме да докараме още бройки. Имаме зубри, които пристигнаха от Унгария и Германия. Сега преговаряме за зубри от Полша. Гледаме да има генетично многообразие, това е нещо доста значимо. И да, можем да се похвалим с бебенца зубри! Почти всяка година имаме ново попълнение “- не скрива гордостта си Нели Найденова.

Природозащитниците от „ По-диви Родопи “ работят за връщането и на черния лешояд. „ Преговаряме с една организация в Испания. Има възможност още през февруари да докараме няколко бройки “, споделя Нели. Въпросният граблив тип от дълго време е липсващ в тази част на планината, а най-близката колония гнезди на територията на прилежаща Гърция. Бъдещите „ новодомци “ ще бъдат заселени в региона на Маджарово.



Междувременно множащите се стада тревопасни животни са се погрижили да им „ разчистят терена “, осигурявайки на хищните птици храна в ниско затревените пасища.

на приключенци и фотографи , които идват в Източните Родопи с една единствена цел – да следят диви животни в тяхната естествена среда . За задачата край Маджарово и язовир Студен бунар са ситуирани към 14 укрития за наблюдаване и снимане на дивата природа. Природозащитниците обаче предлагат да си наемем компаньон, тъй като въпреки и върнати в природата от хората, тези животинки търсят усамотение и от време на време могат и да бъдат и рискови.

Снимки: Венета Николова, Радио Кърджали, rewilding-rhodopes.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР