Революцията на заплатите започва в Русия направо пред очите ни,

...
Революцията на заплатите започва в Русия направо пред очите ни,
Коментари Харесай

Революция на заплатите и края на евтината работна ръка в Русия заради войната в Украйна

" Революцията на заплатите " стартира в Русия " напряко пред очите ни ", споделя икономистът от ЦМАКП (Центр макроэкономического разбора и краткосрочного прогнозирования) Дмитрий Белоусов. Високите заплащания на военнослужещите слагат нови критерии за пазара и форсират изчерпването на готовността на жителите за евтина работна ръка, счита специалистът, написа.

Провеждането на специфична военна интервенция (така в Русия назовават войната в Украйна, бел.ред ) може да форсира началото на " революцията на заплатите " в Русия, показва Дмитрий Белоусов, в аналитичната записка " Как се разви стопанската система през 2023 година и началото на 2024 година

Военнослужещите, които получават високи хонорари по време на военните дейности, няма да се върнат на остарялата си работа с доста по-малко заплащане, твърди Белоусов. В резултат на това стопанската система ще се изправи пред нова наклонност - привършване на готовността на популацията за евтина работна ръка.

Краят на евтината работна ръка

Включването на трудоспособни жители във въоръжените сили и ускоряването на отбранителното произвеждане доведоха до обстоятелството, че " революцията на заплатите ", която специалистите чакаха от доста години, стартира тъкмо пред очите ни, се показва в отчета.

" Високите заплащания на военния личен състав през днешния ден автоматизирано дефинират пример за пазара на труда, въпреки и единствено заради аргументи за задържане на чиновници ", се споделя в него.

Това излиза наяве от статистиката: в края на 2023 година действителните заплати нарастват със 7,8% и макар че темпът на напредък от тримесечие на тримесечие е неустойчив, той изпреварва общата икономическа динамичност (реалният Брутният вътрешен продукт нараства с 3,6%). Реалните приходи на популацията са се нараснали с 5,4%, потреблението на артикули и услуги - с 5,9%, написа Белоусов.

В същото време няма подозрение, че и след края на военните дейности този фактор за пазара на труда ще се резервира, показва икономистът.

" Военнослужещи, които получиха 200 хиляди рубли (2000 евро, при настоящ валутен курс 100 рубли за едно евро, бел. ред.). на месец или повече, те просто няма да се върнат на " старите " си работни места за 50-60 хиляди рубли. на месец и очевидно ще си търсят работа, отговаряща на новия им обществен статус ", счита той.

Изчерпването на готовността за " на ниска цена труд " на заетите в действителния бранш и повишаването на тяхната териториална и професионална подвижност ще се трансформира в ново предизвикателство за стопанската система.

" Когато това се разбере изцяло, можем да чакаме появяването на мощен тласък за софтуерна рационализация на производството, роботизация и професионална преквалификация на чиновниците ", оптимист е специалистът. Поради обстоятелството, че страната е в " капан за евтина работна ръка ", предприятията нямат задоволително мотивация да усилят автоматизацията, трудът е нископроизводителен, зле заплатен и заместването му с технологии е неефективно, счита икономистът.

Експертите обичайно означават, че необятното въвеждане на нови технологии, в това число изкуствения разсъдък, ще има двусмислено влияние върху пазара на труда. От една страна, продуктивността на труда може да се усили доста, въпреки това, някои работни места ще бъдат изгубени.

Носителят на Нобелова премия за стопанска система за 2010 година Кристофър Писаридес предизвести, че служащите в избрани ИТ специалности рискуват да посеят " семената на самоунищожението ", като предизвикват изкуствения разсъдък, който в последна сметка ще заеме работните им места. В дълготраен проект управническите, креативните и съчувствените умения, в това число връзката, обслужването на клиенти и опазването на здравето, евентуално ще останат търсени, защото са по-малко сменени от технологиите, сподели той. В множеството сюжети изкуственият разсъдък евентуално ще докара до увеличение на икономическото неравноправие в света и може да предизвика обществено напрежение, предизвести Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

До края на 2024 година Центърът чака нарастване на действителните заплати с 3,1-3,5%, което от своя страна може да обезпечи нарастване на действителния наличен приход с 3-3,2%.

" Революцията на заплатите " стартира

няколко години преди военната интервенция в Украйна и беше резултат от възходящия дефицит на личен състав, споделя основният специалист по пазара на труда в hh.ru Наталия Данина. Инструментът за заплати е първият и най-очевиден метод за повишение на привлекателността в среда на жестока конкуренция за личен състав, означи тя.

" Според hh.ru през март тази година междинната заплата, предлагана от съветските работодатели, за първи път през последните години надвиши междинната заплата, предстояща от претендентите: 64 200 рубли. против 63 700 рубли надлежно ", сподели тя.

Според Централната банка осигуреността на съветските компании със чиновници през първото тримесечие на 2024 година е намаляла до най-малко за цялата история на наблюденията. Коефициентът на безработица през февруари (най-актуалните данни) още веднъж доближи исторически най-малко и възлиза на 2,8%, заяви Росстат.

В същото време, в подтекста на към този момент настъпилото мощно нарастване на заплатите, бизнесът през 2024 година е по-сдържан в оценката на опциите за по-нататъшно увеличение на разноските за личен състав, показва Банката на Русия в отчета " Регионална стопанска система " за април. Според скорошно изследване измежду предприятията, малко повече от половината от интервюираните компании възнамеряват да усилят заплатите до края на годината. През август 2023 година, когато този въпрос беше заложен на предприятията предходния път, 75% от интервюираните оповестиха, че заплатите към този момент са увеличени, отбелязва Централната банка.

Несравними пари

Наистина може да възникне обстановка, че хората няма да желаят да заемат работни места, които съществуват в районите, заради ниски (спрямо военните) заплати, споделя Елена Варшавская, професор в катедрата по организационно държание и ръководство на човешките запаси във висшето учебно заведение. бизнес във Висшето учебно заведение по стопанска система. Това ще окаже напън върху пазара на труда, изключително в дребните общности, където разликата сред военните заплащания и междинните заплати може да бъде колосална, споделя тя, предупреждавайки за рисковете от обществено напрежение. В същото време огромните градски агломерации и в частност Москва надали ще усетят измененията, разяснява специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР