“Революционното лечение, помогнало вече на стотици българи да се избавят

...
“Революционното лечение, помогнало вече на стотици българи да се избавят
Коментари Харесай

Известен хепатолог и гастроентеролог обясни пред в. "Доктор" истината за “тихия убиец” и има ли надежда за болните

“Революционното лекуване, помогнало към този момент на стотици българи да се избавят от хепатит С, се ползва у нас от две години. Модерната безинтерферонова терапия дава отлични резултати. Успешно се лекуват към 90% от болните. Въпросът е да се диагностицират в точния момент. През 2016 година от хепатит С са се лекували малко над 400 души - най-тежко болните. Равносметката за 2017 година сочи, че лекуващите се са към този момент над 500, тъй като право на това имат всички инфектирани.

“Тихият убиец” - с това название е прочут вирусът на хепатит С, тъй като може да живее в организма ни десетки години, без нито един признак. Атакува основно черния дроб, само че се отличава със свойството да поразява и други органи. Може да засегне бъбреците, щитовидната жлеза, панкреаса или даже мозъчната кора, усложнявайки нелекото положение на пациентите с други тежки диагнози”, изясни за в. “Доктор” известният хепатолог и гастроентеролог проф. доктор Красимир Антонов, шеф на поделение “Диагностика, лекуване и следене на заболели с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към болница “Св. Иван Рилски” в София.

- Проф. Антонов, срещнах ваша пациентка, инфектирана незнайно по какъв начин и по кое време с вирусен хепатит С, изживяла ужаса на болестта, на безрезултатното лекуване, само че получила късмет да влезе в пилотната стратегия за безинтерферонова терапия, с която за 3 месеца сте ликвидирали вируса, за което ви приветствам. Могат ли болните българи с хепатит С към момента да разчитат на тази революционна нова терапия?
- Разбира се, че могат да разчитат на новата терапия, която беше въведена от 1 март 2016 година Определено това е гражданска война в лекуването на хепатитната С зараза, тъй като реализира изцеление до 100%, изцяло изчистване на вируса. От 1 януари 2017 година у нас можем да лекуваме пациенти с всички степени на чернодробни увреждания, нещо, което в предишното не можехме да вършим поради лимитираните ни финансови благоприятни условия. Колкото по-рано се открие болестта, колкото по-рано стартира лечението, резултатът е, че заболяването бързо изчезва и че черният дроб изцяло се възвръща. Скрининговите стратегии в това отношение са доста значими, тъй като единствено по този начин можем да унищожаваме хепатит С до 2030 година от лицето на земята.
Позитивното, в случай че въобще има нещо положително в тази болест, е, че по-трудно се предава - извънредно и единствено по кръвен път. Изследвания в Съединени американски щати демонстрират, че главната рискова група за разпространяване на хепатит С са венозните наркомани поради използването на общи спринцовки.
Но в България статистиката демонстрира друго. Основната част от болните - почти 100 000 души - са представители на възрастното население - над 40-50 години, при които заразяването е станало в миналото в предишното - преди 20-30 година, когато здравните услуги са били на друго равнище. Обикновено “виновна” е била някаква здравна намеса - кръвопреливане или интервенция, както и стоматологично лекуване. При младите пациенти инфекцията фактически се предава при използването на опиати, само че те не са главният контингент от заболели.

- Колко хора годишно се диагностицират със болестта? Колко са болните у нас?
- На процедура у нас в клиничните центрове отиват хора, които неведнъж са лекувани по други способи и от други експерти. Като численост мога да кажа за нашия център, че годишно включваме в новата терапия за лекуване на хепатит С към 200-300 души. Иначе мисля, че болните у нас надвишават 100 000 души. Над 90% от заболелите не знаят, че са инфектирани с хепатит С. И това е смисълът на скрининга - да ги открием и лекуваме

Освен черния дроб, кои други органи визира хепатит С четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР