Ревизия на държавния бюджет между първо и второ четене.Управляващите обещаха

...
Ревизия на държавния бюджет между първо и второ четене.Управляващите обещаха
Коментари Харесай

БЮДЖЕТ 2022: Управляващите клекнаха пред исканията на сектори, заплашили с протести

Ревизия на държавния бюджет сред първо и второ четене.

Управляващите дадоха обещание пари на редица браншове, които заплашиха с митинги. Сред тях - учените от Българска академия на науките и музейните служащи.

Сметката на страната беше призната на първо четене. Заложените доходи са в размер на 57 милиарда лв., а разноските - малко над 63 милиарда. Това значи, че в бюджета се отваря дупка от близо 6 милиарда лв.. Прогнозата е стоките да продължат да нарастват. Заложената инфлация е до 5,6 %.

Именно поради това редица браншове останаха недоволни и желаеха повече пари. Българската академия на науките разгласи протестна подготвеност. Причината - желае малко над 20 млн. лв. над миналогодишния си бюджет. Сега страната е склонна да даде съвсем цялата сума, осведоми.

Ревизия ще има и при сметката за музейните служащи. Средствата в бранша ще се усилят с 12 милиона по отношение на 2021 година Дали ще се вдигнат заплатите на служителите на реда обаче към момента не е ясно.

Горещият картоф сред партиите в ръководещата коалиция остава размерът на оптималния застрахователен приход. На първо четене беше утвърден скок от 3 000 на 3 400 лв.. Не всички обаче са съгласни в тези планове.

Габриела Бонева е докторант в Института по микробиология към Българска академия на науките. Въпреки тежкия теоретичен труд, който поставя, споделя, че не може да си разреши спокоен живот. „ В момента получавам минимално заплащане. Има моменти, в които извънредно доста се депресирам “, изяснява тя.

Затова се постанова да работи и на друго място – като преводач. „ Но съм минавала и през работа и като продавач-консултант, като съветник на козметика”, добавя Габриела.

На ръба на оцеляването са и част от учените, които създават българската ваксина против COVID-19. „ Просто тъй като, в случай че би трябвало да плащащ квартира, сметки и по този начин нататък, не би трябвало да се храниш “, счита Никола Ралчев от Института по микробиология към Българска академия на науките.

Правителството обмисля при второто четене да усили парите за просвета. „ За Българска академия на науките ще предложим 20 милиона. Заплатите на всички ще се усилят съгласно преценката на Българска академия на науките. Но ние ще пожелаваме от тях качествени индикатори “, съобщи ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

По думите му ще бъдат увеличени и средствата за музейните служащи. „ Предложението ни е те да бъдат увеличени с 12 милиона “, посочи той.

Музейните служащи обаче не са удовлетворени. „ Ние считаме, че тези 25% са някакъв безспорен минимум”, е мнението на шефа на Националната изложба Ярослава Бубнова.

На митинг още на следващия ден излизат и служителите на реда и пожарникарите. Те упорстват за 20% нарастване на заплатите.

„ Утре започваме с Варна, в четвъртък - в Гоце Делчев, в петък - в Русе “, изясни Илия Кузманов от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

„ Те сложиха въпрос за облекла, доста се усилва сумата за дрехи”, уточни Каримански.

„ Едно зимно яке струваше 529 лева при план на парите от 400 лева, доста забавно от кое място се чака да дойдат другите пари “, попита Кузманов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР