Рецепта за домашен лаваш - за всички, които го обичатНеобходими

...
Рецепта за домашен лаваш - за всички, които го обичатНеобходими
Коментари Харесай

Арменски тънък хляб Лаваш

Рецепта за домакински лаваш - за всички, които го обичат

Необходими Продукти

● брашно - 1 ч.ч. пшенично
● пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
● шарлан - 3 с.л. (или зехтин)
● хималайска сол - 2 щипки
● вода - към ½ ч.ч.

Начин на подготвяне

Чаената чаша, с която отмерваме количеството на продуктите, е 250 мл.

Смесваме двата типа брашно в купа и прибавяме към тях шарлан (или зехтин) и хималайска сол. Разбъркваме и последователно наливаме лека-полека водичка (по предпочитание можа да е топла). Омесваме меко нелепнещо тесто, което в това време да не е изсъхнало.

Разделяме го на 6 равни топчета, които може да оставим за малко да отпочиват, покрити с забрадка, само че не е наложително.

Поръсваме малко брашънце на плота, с цел да не се залепя тестото и разточваме от топчетата – тънки кръгли кори (с размер към 20 см – не по-малко). Докато разточваме първата – нагряваме тиган с незалепващо покритие.

Щом се загрее, слагаме деликатно първата фина кора да се пече и през това време разточваме втората.

Питката се надига и бързо се запича, тъй че внимаваме да не изгори. Щом се появат тъмно-кафяви кръгчета от долната страна - обръщаме да се пече от горната. За нула време е подготвена, и по този начин продължаваме с останалите, като всяка подготвена изпечена прибираме в похлупен съд, най-отдолу на купчинката, с цел да омекнат.

По предпочитание може да намажем топлия плосък самун с шарлан, зехтин или масло, само че това може да повлияе на издръжливостта им във времето. А при положение, че желаеме хляба да е хрупкав, го оставяме да си изстива и изсъхва, без да го захлупваме.

Много елементарен и апетитен Арменски тъничък самун Лаваш - чудесни хрупкави питки, които може да се приложат в най-различни типове предписания – фалафел сандвичи, мини пици, баници и други забавни хрумвания.

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР