Ресторантите и механите вече работят при определени правила и изисквания,

...
Ресторантите и механите вече работят при определени правила и изисквания,
Коментари Харесай

Ски зоната в Банско затвори, заведенията отвориха при почти нулева посещаемост

Ресторантите и механите към този момент работят при избрани правила и условия, само че в зимните курорти сезонът завърши и туристи няма . Как браншът посреща следващото разхлабване на ограниченията и каква е цената на несигурната и непоследователна съгласно него държавна политика? Защо единствено СПА туризмът се държи на повърхността? 

Банско закри зимния сезон без доста звук и без необикновен оптимизъм . Последните туристи напуснаха курорта в неделя, а от през вчерашния ден заведенията за хранене, механите и кафенетата могат да работят. Репортерска инспекция сподели, че на множеството места катинарите останаха заключени. Една от механите самоуверено беше поканила оркестър, чиято музика огласяше полупразния площад. В останалите места имаше единствено личен състав. 

Каква е равносметката на хотелиерите в Банско за този зимен сезон? Спасен ли бе той от непредвидените февруарски скиори от Румъния, Чехия, Франция и двуседмичната инвазия на посетители от Израел в края на март? 

 Кети Тренчева
Половината от хотелите в курорта въобще не отвориха, заприказва се и за банкрути

Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия бизнес: 

„ Труден сезон. За февруари данните са за 40% надолу . Банско остана да работи за разлика от редица курорти в Европа. Затова имахме посетители от необикновени дестинации. Те откриха България, Банско, Пирин и обявиха, че ще дойдат още веднъж. Дори богатият българин остана при нас . Бялата лястовица за нас през март беше Израел. За дни Банско регистрира растеж... Взряхме се в новите технологии - безконтактно поръчване, безконтактно вписване в хотелската стая . Апелираме държавното управление да ни включи за достъп към европейските стратегии за нововъведения, с цел да усъвършенстваме процеса и да запазим личния състав и гостите здрави “. 

Само на 5 км от Банско картината в СПА комплексите на село Баня е доста по-различна . Там българските туристи избавиха бизнеса. И скъпата минерална вода, несъмнено. Не, че е било елементарно, споделя Данаил Иванов, управител на най-големия спа комплекс в балнеокурорта: 

„ Дори преди пандемията СПА туризмът се посещава от българи, по тази причина елементарно се преориентирахме към българския пазар . Наблегнахме на положителната храна, минералната вода, образования личен състав. За три месеца имаме 100% спад поради рестрикциите. В останалите 9 месеци спадът не е огромен, даже в някои месеци имаме растеж. Очакванията са за мощен летен сезон “. 

Репортаж по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 

 Кети Тренчева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР