Реставрират уникалните стенописи в параклиса Свети Николай, който се намира

...
Реставрират уникалните стенописи в параклиса Свети Николай, който се намира
Коментари Харесай

Реставрират стенописи в параклиса "Свети Николай" в Рилския манастир

Реставрират неповторимите фрески в параклиса " Свети Николай ", който се намира в основния храм на Рилския манастир. Възстановяват се скъпи изображения, рисувани преди 180 години от най-известните самоковски иконописци по времето на Българското Възраждане.

Близо 200 квадратни метра е общата повърхност на стенописната декорация на параклиса, отдаден на Свети Николай. Това е северният параклис на риломанастирския храм. Стенописите са рисувани от самоковския майстор-иконописец Димитър Зограф. Сега реставраторите обработват неведнъж всеки квадратен сантиметър от истинските скъпи изображения, които са мощно опушени, а тук-там са застрашени и от влагата, която прониква.

Ръководителят на реставраторския екип доцент Стефан Тъпанов съобщи, че най-важното е да бъдат закрепени и укрепени всички елементи от живописния пласт, които са в доста неприятно положение и са нестабилни.

" Ние сами се удивляваме на това, което излиза изпод - какво високо качество са имали тези майстори-пресечка. Те са Атонски ученици, виждаме с изключение на обиграна ръка, една виртуозност и с изключение на всичко друго - полет на мисълта ", разяснява още Бисер Лазаров, учител в катедра „ Реставрация " към Художествената академия.

Доц. Тъпанов изрече своето страдание от неналичието на финансиране. " Държавната дотация тази година е понижена в много висока степен и това евентуално ще затрудни нашата работа или по-скоро ще редуцира размера в огромна степен ".

Въпреки усложненията към този момент е върнат блясъка на част от стенописите и тяхното богословско и историческо наличие може да бъде забелязано. Повечето подиуми, които са изографисани, са свързани с житието на Свети Николай Чудотворец.

Освен реставрацията на стенописите, скоро се чака да стартира и ремонт на източното крило в манастира, където стените са с рискови пукнатини.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР