Амал Клуни е помогнала на Международния наказателен съд (МНС) да

...
Амал Клуни е помогнала на Международния наказателен съд (МНС) да
Коментари Харесай

Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа

Амал Клуни е помогнала на Международния углавен съд (МНС) да реши доказателствата, довели до решението да се изискат заповеди за арест на авторитетни водачи на Израел и Хамас.

Високопоставената британско-ливанска адвокатка разгласява изказване на уеб страницата на Фондация " Клуни за правораздаване ", която е основала дружно със брачна половинка си, американския артист Джордж Клуни, съобщи Агенция Франс Прес.

Както тя, по този начин и фондацията по-рано бяха подложени на критика в обществените медии, че не са се изказали във връзка с броя на жертвите измежду цивилното население в Газа.

Клуни съобщи, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се причисли към експертна група, която да " оцени доказателствата за хипотетични военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Израел и Газа ".

Изявлението пристигна в същия ден, в който Хан заяви, че желае заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на защитата Йоав Галант, както и на висши водачи на Хамас.

" Въпреки другия ни персонален опит, правните ни изводи са единомислещи ", сподели Клуни и добави, че има " основателни аргументи да се счита ", че Яхия Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания от Хамас са взели участие в " взимане на заложници, убийства и закононарушения, свързани със полово принуждение ".

При Нетаняху и Галант има " основателни аргументи да се счита ", че двамата са взели участие в " предизвикателство на недояждане като способ на водене на война, убийства, гонене и изтребване ".

Хан благодари на Клуни в изказването си, с което разгласи решението да изиска заповедите за арест.

Клуни и други членове на комисията написаха и мнение във " Файненшъл таймс ", в което поддържат преследването от страна на МНС за военни закононарушения в спора.

Тъй като Хамас, Израел и основният съдружник Съединените щати осъдиха този ход, специалистите написаха, че " единомислещо са съгласни, че работата на прокурора е била строга, обективна и обоснована от закона и обстоятелствата ".

" Моят метод не е да отпущам настоящ коментар на работата си, а да оставя работата да приказва сама за себе си. Работих в този състав, тъй като имам вяра във върховенството на закона и в нуждата да се пази животът на цивилните ", разяснява Клуни.

" Законът, който пази цивилните жители по време на война, е създаден преди повече от 100 години и се ползва във всяка страна по света, без значение от аргументите за даден спор ", заключи тя.

 

Източник Дарик

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР