Реставрираният храм в карнобатското село Искра получи парченце от светия

...
Реставрираният храм в карнобатското село Искра получи парченце от светия
Коментари Харесай

Реставрирана църква отвори врати в деня на Св. св. Кирил и Методий

Реставрираният храм в карнобатското село Искра получи късче от светия кръст, считан за свещена светиня при християните. В църквата, която носи името „ Св. св. Кирил и Методий ”, се организира и първа празнична литургия, съобщи БГНЕС от Бургас. Парчето от светия кръст е подаяние от Националния исторически музей. Част от него има в още четири църкви – в Бургас, в Пловдив, в Рим и в Созопол.

Интересното в историята на храма е, че той е реставриран от българин мохамеданин. За 39-годишния Турхут Исмаил, който е родом от село Искра, това е вторият християнски храм, който построява. Преди години строителният бизнесмен построява християнски храм в село Дъбовица, Сунгурларе. „ Това е храм. Дали е черква, джамия, синагога, значимото е че се прави някакъв храм. И когато има Бог, той е един за всички ”, показа Турхут Исмаил.

Младият бизнесмен показа, че се е сблъскал с голям брой бюрократични проблеми при желанието си да реставрира рушащата се постройка. Съдействие му оказват точно от НИМ и някогашният заместник-министър на културата Бони Петрунова. За реставрирането на църквата Турхут кандидатства по европейска стратегия, което икономисва време и бюрократични главоболия. Предварително заделените свои средства пък влага в спортни стадиони в селото. Храм „ Св. св. Кирил и Методий ” получава и подаяние с мозаечни платна на светите братя от Събин Пашов, потомък на жанр обвързван с църквата.

„ Аз не помня моя прародител, това са мемоари разказани от моя дядо. 23-та година дава средства за построяването на камбанарията и дава камбана на църквата, до тогава не е имало камбана. И оттогава се чува звукът на камбаната и до ден сегашен ”, описа Пашов.

В село Искра заедно живеят християни и мюсюлмани. В селото от няколко години парцели са закупили руснаци, католичка, както и датчанин баптист. Реставрираният храм бе публично осветлен през днешния ден, на връх 24 май – Денят на славянската книжовност и просвета, от Негово Високопреосвещенство сливенския Митрополит Йоаникий.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР