Реставрацията на лъва от Военноисторическия музей вече е почти завършена

...
Реставрацията на лъва от Военноисторическия музей вече е почти завършена
Коментари Харесай

Връщат лъва от Военноисторическия музей пред НДК

Реставрацията на лъва от Военноисторическия музей към този момент е съвсем приключена и той ще бъде изместен на мястото на демонтирания паметник " 1300 години България " пред НДК, съобщи bTV.

Така ще бъде сложено началото на възобновяване на Войнишкия мемориал.

Той е открит през октомври 1934 година от цар Борис Трети. Представлява три стени в П-образна форма, върху които са изписани имената на починали бойци, а по средата се издига бронзовият лъв, чиято лапа лежи върху картата на Санстефанска България.

" Този монумент е изпълнявал дълго време функционалностите на централен мемориал , пред който са ставали войнишките обети, визитата на задгранични делегации и други церемониали ", споделя Илия Мечков, основен специалист " Мемориални обекти " към РИМ - София.

Мемориалът е отстранен е през 1980 година поради градежа на НДК.

Михал Попов, Стефан Панайотов, Митрофан Пошев са част от имената на починали бойци, които се четат върху истински плочи от Войнишкия мемориал. В момента те могат да бъдат прегледани в Историческия музей на София.

Те обаче няма да бъдат върнати пред НДК дружно с лъва, тъй като не са непокътнати в целокупност. Въпреки това общината има желание да възвърне мемориала и приготвя социална поръчка, само че първо ще бъде изместен единствено лъвът.

" Изследванията демонстрираха доста високо наличие на мед, което приказва за добър материал. Платено е добре за него. И аз като дребен съм си играл под него без да знам, че някой ден ще го реституирам. " - споделя Мелкони Тавитян, реставратор в Националния военноисторически музей.

Лъвът ще бъде подложен върху фундамент, а към него ще бъдат засадени рози.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР