Реставраторите катедралата-символ Нотр Дам дьо Пари завършиха в четвъртък важен

...
Реставраторите катедралата-символ Нотр Дам дьо Пари завършиха в четвъртък важен
Коментари Харесай

Реставраторите на Нотр Дам инсталираха пробно шпила на катедралата

Реставраторите катедралата-символ " Нотр Дам дьо Пари " приключиха в четвъртък значим нов стадий от реставрацията на храма, който беше унищожен пожар преди четири години.

На строителна площадка в източния район Grand Est, те инсталираха шпила, който е изцяло еднакъв с този, който красеше храма преди трагичните събития от пролетта на 2019 година Екипът от реставратори е следвал дизайна на френския проектант Еужен Виоле льо Дюк (1814-1879), създател на историческия шпил от първата половина на 19 век.

Работата е траяла няколко месеца. Генералът от армията Жан-Луи Жоржелен, който управлява реставрацията от името на президента Еманюел Макрон, увери, че всички периоди, сложени от президента, се съблюдават прецизно. „ Скоро ще забележим този шпил в небето над Париж, увенчан, както преди, с петел “, сподели той. След довеждане докрай на реставрационните работи шпилът ще доближи височина от 96 метра. Подобно на истинския си вид, той е направен от качествена дъбова дървесина и е затрупан с олово. След като пробите приключат, шпилът ще бъде демонтиран, преди да бъде изпратен в Париж, където би трябвало да бъде инсталиран на върха на катедралата.

Очаква се " Нотр Дам дьо Пари " да отвори порти в края на 2024 година

„ Става въпрос за репутацията на Франция “, сподели реставраторът Патрик Жуен, който дава отговор за тази фаза на работа.

Катедралата " Нотр Дам " е най-известната постройка в Париж от епохи, включена е в листата на международните исторически монументи. Първият камък в основата му е положен през 1163 година при Луи VII. През 2013 година храмът означи своята 850-годишнина. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР