Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата. Това заяви

...
Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата. Това заяви
Коментари Харесай

Д-р Пламен Масларски: Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата

Респираторно-синцитиалният вирус и грипът протичат най-тежко при децата. Това съобщи педиатърът доктор Пламен Масларски в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Респираторно-синцитиалният вирус е най-честият извършител на инфекции на долните дихателни пътища. „ При новородените и дребните деца протича с тежък зной, бронхиолит и доста постоянно се постанова по-сериозно лекуване, а нерядко се стига до хоспитализация. Грипа се оправят с грипната зараза за няколко дни, само че проблем е втората вълна от затруднения - бактериалните инфекции след преболедуване от вируса. Грипният вирус е извънредно нападателен и поврежда лигавицата на дихателната система и нанася провали. Това затруднява бариерните функционалности на организма и нормално имаме втора вълна. Когато е разтърсен имунитетът и когато е повреден епителът, бактериите основават проблеми ", изясни експертът.

Според доктор Масларски здравната система е добре готова против грипните болести. „ Когато имаме пик на тези болести да ограничим контактите в затворени пространства. Това не значи детето да се спре от детска градина и учебно заведение, само че да нямаме безразборни контакти с доста хора, да се съблюдава персонална хигиена. Когато детето се разболее, разполагаме с опция за точна диагноза. Има проби, които са леснодостъпни, родителите могат да ги създадат сами и да се сложи диагнозата. Има лекарства, които са доста мощни антивирусни препарати, които са използвани и за доста дребни деца, още в кърмаческа възраст, приложени в първите два или три дни, те дават доста бързо излекуване и понижават риска от затруднения ", съобщи доктор Масларски.

Когато болестта продължи по-дълго и детето не се усеща добре, той предложи наложителен обзор, с цел да се изключат затруднения.

По думите му към този момент е минала вълната от грип вид А и вид Б и респираторно-синцитиални инфекции. Има обособени „ гърмежи " на варицела и обособени гнезда на скарлатината.

Нова телевизия, „ Събуди се "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР