Ресорната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроекта

...
Ресорната комисия в Народното събрание прие на второ четене Законопроекта
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в редица администрации

Ресорната комисия в Народното събрание одобри на второ четене Законопроекта за държавния бюджет за 2023 година на съвещание, траяло повече от 10 часа. Не знам какво направихме, ще забележим след това, само че не съм огромен оптимист с това, което свършихме през днешния ден, сподели ръководителят на комисията Йордан Цонев от Движение за права и свободи, представен от Българска телеграфна агенция. Поради отпадналите ограничения за събираемост, Министерството на финансите не поддържа бюджета в този му тип, съобщи финансовият министър Асен Василев в края на съвещанието на комисията.
 
Депутатите разгледаха 84 оферти, постъпили сред двете четения на плана на закон, част от които бяха свързани с нарастване с 10 на 100 на възнагражденията на работещите в някои бюджетни сфери. В плана на бюджет са планувани средства за осъществяване на съответни политики в региона на науката, образованието, опазването на здравето, защитата, спорта и младежките действия, културата и изкуствата, външната политика и земеделието. Законът да влезе в действие от 1 януари 2023 година като се изключи някои параграфи, одобри комисията.

Сред признатите оферти е заплатите в Министерство на вътрешните работи да се вдигнат с 10 на 100, в това число на някои длъжности с спомагателни 100 лв.. Предвидени са и спомагателни средства за чиновниците в ДАНС. С спомагателните средства отчасти ще се компенсират чиновниците в бранша на сигурността за положените от тях старания и на практика сериозното им обедняване.
В частта за Министерство на правораздаването бяха признати две оферти, които също ще бъдат изчистени преди гледането им в зала. Едното е от " Продължаваме промяната – Демократична България ", които оферират увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на правораздаването - за Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " и за Главна дирекция " Охрана ", считано от 1 август 2023 година – 11 000 050 лв..
 
Другото предложение е от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната – Демократична България " за спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " (ГДИН) със сума 8 325 000 лева, както и спомагателни разноски за 10 на 100 нарастване на заплатите на чиновниците в Главна дирекция " Охрана " със сума 2 725 000 лева
 
Прието беше и предлагането на " Продължаваме промяната – Демократична България " за увеличение на възнагражденията за личния състав в системата на Министерството на финансите - за Националната организация за приходите и за Агенция " Митници ", считано от 1 август 2023 година, за което ще бъдат изразходени 25 милиона лв.. Подкрепено беше предложенията на Жечо Станков и група народни представители в този бюджет да бъдат заложени 220 000 лева за Университета " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас за основаването на Фармацевтичен факултет и 1,5 млн. лв. за стартирането на строителството на Многопрофилна болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Св. Анастасия " в Бургас.
 
 Българска телеграфна агенция Българска телеграфна агенция
Членовете на бюджетната комисия поддържаха предлагането на Христо Гаджев и група депутати със 75 млн. лв. да бъде повишен фонд " Работна заплата " на Министерството на защитата.
 
Прието бе и предлагането на Венко Сабрутев (ПП) и група депутати за спомагателни 1,5 млн. лв. за БНР за нарастване на възнагражденията на личния състав, считано от 1 август 2023 година Прието бе и друго предложение на Венко Сабрутев за това да бъдат планувани 20 млн. лв. за обезщетения за земеделските производители поради унищожената им продукция от падналата слана при започване на годината. Комисията одобри предлагането на ГЕРБ да се плануват 8 млн. лв. за растеж на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите.
 
Бюджетната комисия в Народно събрание одобри размерът на държавната дотация за един получен автентичен глас по член 26, алинея 1 от Закона за политическите партии за 2023 година да е 8 лева, както се предлага в плана на държавен бюджет за 2023 година на Министерския съвет.

Мика Зайкова:Това не е бюджет, а елементарна аритметика

Отхвърлено бе предлагането с вносители Павела Митова (ИТН), Тошко Йорданов (ИТН) и група депутати дотацията да е в размер на един лев.
 
Членовете на комисията одобриха предлагането на Министерски съвет общата годишна квота за даване на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане да е в размер на 1,4 милиарда лева
 
Ваучерите за храна могат да се употребяват и за възнаграждение на употребени за битови потребности електрическа и топлинна сила, природен газ и вода, на действия, реализирани от културни организации по Закона за протекция и развиване на културата и на показ на филми според Закона за филмовата промишленост, и на туристически услуги според Закона за туризма.
 
Прието бе и предлагането на вносител да бъде избран до 100 млн. лева общият размер на сумата, подлежаща за възобновяване на земеделските стопани от акциза за газьола според Закона за подкрепяне на земеделските производители.
 
Комисията поддържа и предлагането на Министерския съвет минималният размер на главната заплата за най-ниската служба, планувана за заемане от държавен чиновник по член 68 от Закона за държавния чиновник, за 2023 година да е 780 лева Депутатите утвърдиха размерът на месечната помощ за развъждане на дете до навършване на една година да е 200 лева, размерът на еднократната помощ за възпитаници за образователната 2023-2024 година да е 300 лева, а размерът на еднократната помощ за възпитаници, записани в осми клас - 300 лева
 
 istock istock
При прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в от Закона за налозите върху приходите на физическите лица за 2023 година сумата, която се приспада от годишните данъчни основи по член 17 от същия закон, е в размер на 6000 лева за едно ненавършило пълноправие дете, за две ненавършили пълноправие деца - 12 000 лева, три и повече ненавършили пълноправие деца - 18 000 лева
 
Членовете на комисията одобриха, че минималният размер на фискалния запас към 31 декември 2023 година е 4,5 милиарда лева, оптималният размер на държавния дълг към края на 2023 година не може да надвишава 40,6 милиарда лв., а оптималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде стихотворец през годината по реда на Закона за държавния дълг, е 7,5 милиарда лева
 
Ресорната парламентарна комисия одобри предложение от Цончо Ганев ( " Възраждане " ) неизразходваните от общините останки от предишни години за делегирани от страната действия да останат при локалната власт.
По време на съвещанието беше признато и предложение за отпадане на член 93 от Закона за бюджета и преместването му е Закона за електронното ръководство. Текстът се отнася до задължението на всички административни органи да имат постоянна интернет връзка.
 
Ресорната парламентарна комисия гласоподава отпадането на параграф 3 от преходните и заключителни разпореждания в плана на държавен бюджет за 2023 година, съгласно който производителите на електрическа сила със уреди с конфигурирана мощ над 1 MW, получили доходи от продажбата на ток, внасят целеви вноски във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ".
Министърът на финансите Асен Василев съобщи, че при положение на отпадане на този параграф при гласуването в пленарна зала, ще се обърне към Народното събрание с молба за анулация на решението от 9 декември 2022 година за понижаване на цената на горивата за българските компании, защото няма да има източник на средства.

По параграф 8, който се отнасяше до Закона за ограничение на заплащанията в брой, на съвещанието се разгоря полемика, защото имаше импортирани няколко оферти, които бяха признати, само че едни от тях предлагаха промени по текстовете, а други отменяха самите текстове. В последна сметка от всички признати оферти остана единствено това на Мартин Димитров ( " Продължаваме промяната – Демократична България " ) прагът, при който би трябвало да се заплаща дял по банков път, да се увеличи от 500 на 1000 лв..
 
 istock istock
Комисията не одобри предложенията на вносителите " когато лице, което прави ресторантьорски и кетъринг услуги не издаде фискален бон, получателят да има право да не заплати цената на доставката/продажбата ", както и за салдото на касовата наличност да се заявява, когато надвишава предел от 10 000 лв.. Финансовият министър разяснява, че по този начин се лишава инструмент за надзор и събираемост на налозите.
 
Не беше признато предлагането с вносители Павела Митова и група депутати за премахването на сегашните понижени ставки по Данък добавена стойност, с които вносителите бяха разчели, че предстоящите доходи до края на 2023 година ще са в размер на 152,4 млн. лева
Бюджетната комисия не одобри нито едно от двете оферти, свързани с отпадането на дерогацията за България за съветския нефт. Предложението на Венко Сабрутев от ПГ " Продължаваме Промяната-Демократична България " предвиждаше в 30-дневен период от обнародването на закона в " Държавен вестник " Министерският съвет да предприеме дейности за разбор на рисковете по отношение на предварителната анулация на дерогацията, а на Делян Добрев от ГЕРБ – това да стане в 7-дневен период.
 
Държавният бюджет за 2023 година, както и бюджетите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Държавното публично обезпечаване (ДОО) влизат в пленарната зала на второ четене тази седмица, съгласно проектопрограмата за работа на Народното събрание.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР