Решихме, че за отговора на този въпрос трябва да се

...
Решихме, че за отговора на този въпрос трябва да се
Коментари Харесай

Щастие, успех, хармония, баланс: какво е нужно, за да ги имаме?

Решихме, че за отговора на този въпрос би трябвало да се обърнем към верния човек – експерта по благополучие Стояна Нацева. Вдъхновяваща персона, която е хванала нишките на щастието и триумфа – и освен ловко плете с тях своя живот, само че и споделя с останалите тайната по какъв начин се случва това.

Ако би трябвало да разкажем всичко за Стояна, можем да напишем книга. Самата Стояна е написала няколко бестселъра – за сбъдването на желанията, за живота без страхове, за избора обич... Но тя не е единствено публицист. Стояна е и бизнес дама, наставник личностно и бизнес израстване, брачна половинка и майка на две деца, създател на, в която са се обучили и въодушевили хиляди хора. Мисията ѝ е да оказва помощ на хората да разкриват гениите си и да живеят живота на фантазиите си. Ето за какво ви срещаме с нея.

 

Всеки желае да бъде благополучен... Но в какво се състои щастието?

– Щастието е въпрос на персонален избор и на волята да го осъществиш. А мнозина у нас живеят в заблудата, че щастието е нещо, което може да те сполети внезапно, без старания – както се намира детелина с четири листа или се печели от лотарията. Още в една от първите ми книги – „ “, споделям за какво е значимо всеки да опознае и заобича себе си, както и кои са най-лесните способи за смяна в метода на мислене и приемане на себе си.

Тоест оня, който желае да е благополучен, не трябва да е въздържан, а да работи. Как?

– Излизането от положението на хронична жертва е първата стъпка. Друг значим фактор е самопознанието. Задайте си въпроса: какво ме прави (би ме направило) благополучен човек? Иначе ще съжалявате, че не сте сбъднали фантазиите си, че не ви е стигнала смелост… И ето ви още един значим фактор за щастливия живот – превъзмогването на страховете. В моята книга „ Живот без страхове “ давам насоки по какъв начин да стане това. Защото в по-голямата си част страховете са неоправдани/наследени и би трябвало да се преработят.

Достатъчно ли е да успеем в едно нещо? Защото определянето на целите елементарно ни обърква...

– Няма по какъв начин да се чувстваш добре, в случай че просперираш единствено в една сфера. Не имам вяра, че богат човек може да си живее прелестно, в случай че няма здраве и любов. Сигурно си спомняте легендата за цар Мидас, в която той изискал от господ Дионис да може да трансформира в злато всичко, до което се допре. А когато се събудил с тази заложба, се радвал малко – тъй като храната и водата също се превръщали в злато… Нашето общество през днешния ден е цялостно с мидасовци – заблудени хора, които си мислят, че парите са всичко. Да, те са значими и в книгата ми „ Енергията на парите “ аз показвам пътя към тях. Но изяснявам и че благосъстоянието е на първо място положение на духа, метод за несметно мислене.

 Добави изложение

Има ли скица на триумфа, която елементарно да следваме?

– Според Томас Леонард единствено 10% от триумфа на индивида се дължат на неговите качества, познания и умения. 40% са резултат от на метода му на мислене, останалите 50% – на обкръжението, а то образува и метода на мислене… Тоест, в случай че в буркан с кисели краставички сложите прясна, скоро и тя ще стане кисела. Онова, което виждаме към нас, ни въздейства, само че за какво не еднообразно? Защото хората имат разнообразни характери и ценностни системи, върху които работят... или не. Както обичам да споделям на моите курсисти: Бог няма други ръце, с изключение на нашите, и всичко към нас е строителен материал.

Учите другите по какъв начин се реализират триумф и благополучие. Но каква е вашата персонална истина за хармонията в живота?

– Моята персонална философия е живот в баланс и посредством обич. Затова в книгата ми „ Изборът обич “ освен давам практични препоръки по какъв начин се гради дълготрайна връзка, само че изяснявам и за какво първият ни избор във всяка обстановка би трябвало да е да обичаме и да одобряваме. За мен фамилията е изключителна полезност. Благодарна съм на прелестния ми брачен партньор, който постоянно ме поддържа. Наслаждавам се и на майчинството – имаме две прелестни деца, близнаци на 10 години. Цели 12 години чакахме богатствата новина, че ще станем родители. Минахме през доста премеждия, само че пък компликациите ме карат да оценявам още повече обичта на околните.

Смятам, че всяка жена е талантлива със силата на основател – и това е значима тематика в моите книги, като се стартира от „ Правилата на Царицата “ и „ Бъди центърът на своята галактика “, та до „ Дневник на вълшебствата “. Често в курсовете работя с дами, които въодушевявам да подредят целите си. Днешната жена няма опрощение да търпи ограничения, да се помирява различен да дефинира живота ѝ.

Споменахте за превъзмогване на компликации и че таман те ни учат по какъв начин да продължим. Ще дадете ли още един образец?

– Баща ми мина оттатък, без да успее да се почувства изцяло благополучен. След дълъг интервал на незаинтересованост и приливи на яд, аз разбрах, че това е урок. В един миг животът просто свършва, без значение дали си подготвен. Спомних си, че като дете мечтаех да пиша – и ето, моите 10 книги към този момент са факт! По прелестната противоположна връзка с читателите ми разбирам какъв брой доста им оказва помощ написаното от мен. Получих влиятелните награди „ Писател на 2022 година “ и „ Дама на 2022 година “ в категория „ Будител “, пък и още куп оценки освен у нас, а и в чужбина – в това число GRAND PRIZE UNIVERSE VIENA 2022. След 25 години образование осъзнах, че в България няма цялостна система за личностно развиване, и сътворих моя способ, към този момент съответно патентован. Хиляди имат опция да подобрят живота си посредством него!

Какво друго ви радва?

– Пътешествията. Тази дума включва тръпката от откривателството, от срещата с непознатото, от приключението. Посетила съм над 46 страни и не считам да спирам. Обичам всички дребни женски удоволствия, шерването с другари, общуването в фамилния кръг; книгите и досегът до изкуството прибавят цвят на моя живот.

 Добави изложение

Като заговорихме за фамилията, може би има нещо значимо, което пропущаме: връзката с рода... Съществуват ли неща от предишното, които може да ни попречат? Или да ни оказват помощ?

– Дори самичък по себе си индивидът е система, същото важи за фамилията, за рода, за компанията... Ако някой извършва добре функционалностите си в системите, получава
бонуси – здраве, пари, обич. Ако не, сполитат го неприятности. В една от най-търсените ми книги – „ “, изяснявам кое е вярното взаимоотношение в системата с нашите родители и с предците ни. Всяко дете приема като истина това, което получи като информация от майка си и от татко си (а те – от своите родители). Започва се от разрешено и неразрешено, от понятията за положително и зло. Някои вярвания обаче са остарели и в случай че това не се осъзнае, животът минава съгласно непознати сюжети.

Заслужава ли си да гледаме обратно, или е по-добре да се концентрираме в сегашния миг?

– През главите ни всекидневно на ден минават хиляди мисли, над 80% от тях са отрицателни и/или се повтарят. Това „ зацикляне “ не е безобидно, тъй като въздейства на нашите усеща, които пък ни подтикват за дейности. Енергията следва фокуса на внимание, както изяснявам в книгата ми „ Енергията: Презареждане “. Задайте си въпроса къде отдавате своето внимание – в случай че непрекъснато се тревожите, значи проектирате остарял отрицателен опит и се програмирате за такова бъдеще. Ако изпитвате тъга, незаинтересованост, виновност, позор, горест, яд – то евентуално живеете в предишното. И при двата сюжета ограбвате сегашното си. А единственият миг, който ни принадлежи, е тук и в този момент.

Понякога човек си споделя „ Това е единствено мечта… “ за нещо, което доста желае да му се случи. Трябва ли да отхвърляме като нереализуемо това, което ни се коства като сюжет от разказ?

– Да отричаш фантазиите си значи да не разбираш потребностите си. Човек без фантазии отдава всичките си запаси, с цел да сбъдва фантазиите на другите. А и нали таман гоненето на фантазиите трансформира света! Днес нямаше да имаме електричество, коли и интернет, в случай че никой не се осмеляваше да мечтае.

Откъде да стартираме, в случай че желаеме да променим нещата в вярната посока? Възможно ли е едно странствуване да се трансформира в пътешестване към себе си?

– Най-голямото странствуване е пътуването към себе си. Всичко, което води до личностна смяна, дава отговор на поредност от значими въпроси: Кой съм аз? Какво е скъпо за мен? Какъв живот бих желал? Искреността в общуването със себе си, ясната визия и смелостта са главните „ тухлички “ в градежа на щастието.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР