Решетка /Carlina acanthifolia / представлява многогодишно безстъблено, монокарпично, тревисто растение

...
Решетка /Carlina acanthifolia / представлява многогодишно безстъблено, монокарпично, тревисто растение
Коментари Харесай

Решетка

Решетка /Carlina acanthifolia / съставлява многогодишно безстъблено, монокарпично, тревисто растение от семейство Сложноцветни. Билката е известна още като дива зелка шереметка, бутрак, безстъблена решетка, цедилка, трънова гулия, самодивско решето.

Решетката има пълен, апетитен, до 1 м дълъг, жълтокафяв корен. Листата на растението са 10-30 см дълги, към 2 пъти по-дълги, в сравнение с необятни, надълбоко пересто нарязани, бодливо назъбени, ситуирани в приземна розетка, в средата на която се развива едра кошничка, 3-7 см в диаметър. Външните обвивни листчета на кошничката са листовидни, междинните са гребеновидно подредени, а вътрешните са разперени.

Всички цветове на решетката са тръбести, изначало бледожълти, по-късно червеникави до виолетови. Плодовете са продълговати, с хвърчилка от перести власинки. Решетката цъфти от юни до септември. Тя вирее по сухи тревисти и каменливи места, из горски поляни в цялата страна, най-вече в планините. Разпространена е из цялата страна докъм 2000 м надморска височина. Освен у нас се среща и в Южна Европа.

История на решетка

Решетката защищава от зли сили и носи шанс в дома. Тя е специфична билка, с която се приканва положителното и благоденствието. В предишното от билката да правели талисмани, които да закрилят домовете. Направеният амулет се поставял на видно място в дома, с цел да пази от всевъзможни тъмни намерения, както и от крадци, зли сили, заболявания и лошотии.

Според националните вярвания цветът на решетка набожда злото на острите си бодлички. Същевременно притегля божията берекет, носи на дома здраве, съгласие, благосъстояние, благополучие и шанс. Това растение не губи магическите си сили и колкото по-дълго населява даден дом, толкоз по-силно го закриля. Поставя се по този начин в дома или офиса, че който влезе в него, вниманието му да попадне на първо време върху талисмана.

Състав на решетка

Решетката съдържа до 2% етерично масло. В цялото растение се открити алкалоиди и дъбилни субстанции. Флавоноиди и сапонини има единствено в надземната част. В листата се разпознават сърдечни глюкозиди. В корена се съдържат смолисти субстанции, до 20% инолин, един съсирващ ензим. От етеричното масло е изолирано вещество с антибактериално деяние.

Събиране и предпазване на решетка

За медицински операции се използва корена от решетка - Radix carlinae. Тази част на растението се събира в края на лятото и през есента (септември - октомври), откакто плодосемките узреят. Корените се изкопават с копач или различен подобаващ инструмент. Изтръскват се от пръстта, надземната част се слагат в торби. Събраните корени се измиват бързо в течаща вода и се оставят да се изцедят. Нарязват се на части с дължина към 15 см. За по - интензивно сушене, по-дебелите се нацепват на дължина. Поставят се за сушене на тъничък (3-4 см) слой върху рамки или други постелки в мощно проветриви хранилища. При потребление на сушилня, температурата не би трябвало да бъде по-висока от 35 градуса.

 Билка Решетка

Ползи от решетка

Решетката е обичайно лекарствено средство в националната медицина. Коренът на билката се използва като стимулиращо секрециите, улесняващо храносмилането, пикочогонно, противовъзпалително, отхрачващо и глистогонно средство. Прилага се и външно при обриви и други кожни болести.

Решетката оказва обезболяващ резултат при хемороиди. По-рядко се предписва при изнемощялост, изтощеност, нервно безсилие и други Може да се употребява при лекуването на бронхит, бъбречни възпаления, мъчно заздравяващи рани, кръвоизливи, нерви, изнемощялост и глисти.

Прилага се за лекуване на отоци от друг генезис, течности в корема (асцит), нарушено храносмилане, инфектиране на пикочните пътища. В българската национална медицина решетката се ползва при циреи и пъпки, лишеи по кожата, срещу припадъци, изнемощялост, парализи (особено на езика), стомашни болки и киселини и други

Билката има удобно деяние при колит, гастрит, цистит, нередовна менструация и други От цветните главички (кошнички) след премахване на покривните листенца овчарите вършат решетки за прецеждане водата за пиянство, с което се свързва наименованието " решетка ".

Отварата от корени на решетка се пие при воднянка, простуда, заболявания на бъбреците и пикочния мехур, за филтриране на кръвта, при маясъл, кожни обриви, лишей, изнемощялост, припадъци, парализа (особено на езика.) Решетката се дефинира като българския жен-шен. Използва се цялото растение, най-много корените.

Решетката намира приложение и в националната ветеринарната медицина като ефикасно средство за лекуване на заболяването „ бутрак " при конете и за лекуване на заболяването „ гърлица " при свинете. Билката се ползва при домашните животни, примесена към храната.

Народна медицина с решетка

Българската национална медицина предлага отварата от решетка като средство за лекуване на отоците (асцита), съпровождащи чернодробната цироза. Освен това запарка от дрогата се употребява като отхрачващо средство при хронични обструктивни болести на белите дробове, като противовъзпалително средство при болести на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим.

20 г корени се поставят в 900 мл вряща вода, врат 10 минути, изпива се на 4 приема по 200 мл.

Дрогата се ползва и като алкохолен извлек в съответствие 1:10 в доза, като се одобряват по 15—20 капки 2—3 пъти на ден, както и под формата на отвара, приготвена по следния метод: 15 г от ситно нарязаната дрога се заливат с 500 мл вряща вода. Извлича се в продължение на 20 минути. След изстиване на течността и прецеждане се изпива направеното количество в продължение на два дни.

Препоръчва се също приемането на върха на ножа на стрит на прахуляк корен в продължение на няколко месеца по 2 до 3 пъти на ден.

Решетката се предлага и за външно приложение при лекуване на инфектирани рани и при фурункулоза. За външно приложение се предлага варенето на 50 г нарязана дрога (корен) в 500 мл вода в продължение на 30 минути.

Нашата национална медицина предлага следната рецептата с решетка срещу хемороиди. Взема се единствено надземната част на растението и се поставя в 2. 5 л вода. Сместа ври, до момента в който остане 2 л. Изпива се до 48 часа.

При простудни положения решетката се приема се под формата на отвара: 2 супени лъжици от коренните се заливат с 500 мл вряла вода и киснат 20 - 30 минути и се изпива за 2 дни, по 50 - 80 мл, 30 минути преди ястие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР