Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически,

...
Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически,
Коментари Харесай

Деница Сачева уверява, че мерките за подкрепа остават поне до есента

Решенията за отваряне и затваряне на браншове не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските експерти, съобщи общественият министър Деница Сачева в " Денят стартира " във връзка на разхлабването на ограниченията.

Слушаме напълно Щаба и здравните специалисти. По отношение на образованието и учениците сигурно имахме консенсус. По отношение на отварянето на заведенията за хранене напълно сме следвали това, което сме получили като рекомендация от Оперативния щаб, разяснява Сачева.

На този стадий имаме сделка, че отварянето на заведенията за хранене ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, само че към момента няма задоволително доказателства от страна на медицинските експерти, че това може да стане, посочи Сачева.

Мерките със несъмнено ще работят оптимално дълъг интервал. По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в поддръжка на родителите, чиито деца вървят отдалечено на учебно заведение, е за цялата образователна година. Различни са времевите интервали на ограниченията, само че при всички положения са до есента.

Мерките обгръщат оптимално всички бизнеси и в случай че нещо ще се планува още веднъж, то ще бъде от 1-ви април. На този стадий би трябвало да се изчерпят актуалните ограничения, добави общественият министър.

Общо съвсем 2 милиарда лв. са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на стопанската система също са разплатени съвсем 500 млн. лв..

В момента безработицата малко се повишава. За месец януари имаме 7%. Вероятно затварянето на разнообразни бизнеси също е довело до освобождението на чиновници. На този стадий поддържаме безработицата в равнища 7-7,5%, регистрира Деница Сачева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР