Решенията на сменения борд на Булгаргаз са били грешни и

...
Решенията на сменения борд на Булгаргаз са били грешни и
Коментари Харесай

Петков за сменения борд на „Булгаргаз“: Решенията им са стрували на потребителя високи цени

Решенията на заменения ръб на " Булгаргаз " са били неверни и са довели до по-високи цени за крайните консуматори. Това сподели министър председателят Кирил Петков.

Резултатът е налице - имаме по-високи цени на газа, в сравнение с би трябвало да имаме въз основата на този ръб. Не можем да се разсънваме на първи януари и КЕВР да споделя, че цената на газа се качва с още 30%. Когато се види какви решения сме взимали надолу по веригата, да се вижда, че сме изпускали благоприятни условия тази цена да е по-ниска.

" Изборът на новия ръб в " Булгаргаз " е напълно на БЕХ и на министъра на енергетиката . Очаквам, че този вид решения, които сега ние всички плащаме, няма да бъдат взети без разбор. Не знам дали са го създали преднамерено или просто са позволили неточности, или е имало частен интерес, който те са обслужвали, - това проверяващите органи ще решат, само че сигурно наподобява, че тези решения са довели до увеличение цената на газа до размерите, които са сега ", добави министър председателят.

Най-вероятно решенията, които са били взети от досегашния ръб, имат избрани договорености, от които ние няма да можем да избягаме незабавно като страна, само че се надявам, че идващите решения ще доведат до това, че крайният консуматор няма да заплаща цената за нечии облаги или неточности.

Мораториумът би трябвало сега, в който в КЕВР ще има нови хора, които да вършат цялостния разбор и да сме сигурни, че техните решения пазят интереса на жителите.

" За КЕВР - когато имаме работещ регулатор, той не афишира цените на тези разноски, които показват сдруженията. Работещ регулатор значи да разбере аргументите за какво се повишават тези цени и да види дали най-правилните решения са били взети. Аз се колебая, че КЕВР е съумял да вникне за какво тези цени на газа са нараснали. Би трябвало още доста по-рано БЕХ да попита за какво се взима това решение за повишаване. Защото най-лесно е да се вземат грешките и неправилните решения и да ги заплаща крайният консуматор. Така че аз поздравявам промяната на борда на Булгаргаз и се надявам, че с всяко такова решение българският консуматор ще е по-защитен, и българският интерес като цяло ще бъде приоритет, а не нечии непознати ползи да бъдат приоритизирани, и най-после ние да плащаме сметката ", уточни той.

" Доверявам се на министър Николов, както би направил един добър началник, разяснява Петков слуховете за връзка на новия шеф на " Булгаргаз " с Газпром.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР