Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение

...
Решенията на Международния наказателен съд в Хага нямат никакво значение
Коментари Харесай

Москва: Решенията на съда в Хага нямат правно значение, ние не сме страна по Римския статут

" Решенията на Международния углавен съд в Хага нямат никакво значение за нашата страна, в това число от правна позиция ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова в Telegram във връзка заповедта за арест против съветския президент Владимир Путин.

" Русия не е страна по Римския статут на Международния углавен съд и няма отговорности по него. Русия не си сътрудничи с този орган и вероятните " предписания " за арест, идващи от Международния съд, ще бъдат юридически оскъдни за нас ", написа още тя.

Нито Украйна (която ускори взаимоотношението със съда), нито Руската федерация са страни по Римския статут на Международния углавен съд. Той обаче има пълномощия в Украйна, в сходство с две заявления, подадени от Украйна. 

Заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация и някогашен президент на Русия (2008-2012) Дмитрий Медведев пък разяснява: " Международният углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин. Няма потребност да обяснявате КЪДЕ би трябвало да се употребява тази хартия ".

Реакция на новината имаше и от украинска страна. Главният прокурор на Украйна Андрей Костин назова решението " историческо ". " Светът получи сигнал, че съветският режим е незаконен и неговото управление и поддръжници ще бъдат подведени под отговорност ", се споделя в изказване на Андрий Костин в обществените мрежи. Това е историческо решение за Украйна и цялата система на интернационалното право ", написа той.

Информацията за издадените две заповеди -  искане на прокуратурата от 22 февруари - на Владимир Путин и на комисаря по правата на децата в президентския кабинет Мария Лвова-Белова, бе оповестена през днешния ден на официалния уебсайт на Международния съд в Хага. В изказването на съда се споделя, че се допуска, че Путин е виновен за военно закононарушение, противозаконна депортация на деца и за противозаконното им прекачване от окупираните региони на Украйна в Руската федерация ". Обвинен е също и за " неспособността му да упражнява надзор над цивилни и военни подчинени, които са направили дейностите ".

" Има рационални учредения да се счита, че господин Путин носи персонална наказателна отговорност за гореспоменатите закононарушения, за осъществяване на дейностите директно, взаимно с други и/или посредством други лица ", се споделя в претекстовете към заповедта за ареста на съветския държавен глава.

Лвова-Белова, която работи директно под управлението на Путин, съгласно американски чиновници е следила депортирането на " хиляди " украински деца в Русия.

На уеб страницата на МНС се споделя още, че съдиите са обмисляли издаването на секрети заповеди, само че след това са решили, че оповестението им може да " способства за предотвратяването на по-нататъшно осъществяване на закононарушения ", за които се счита, че не престават и към сегашния миг.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР