„Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители

...
„Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители
Коментари Харесай

Мая Манолова обвини КЕВР, че е основният генератор на инфлацията

„ Решенията на КЕВР за повишение на цените на главните енергоносители са главен генератор на инфлация в България и сега сме очевидци на започването навръх подобен развой. " Това сподели омбудсманът Мая Манолова през днешния ден при присъединяване си в кръглата маса „ Дискриминационни практики по отношение на възрастните хора в България ", която се организира в Юнашкия салон във Варна.

В приветственото си слово към възрастните хора Манолова обърна внимание, че в последните дни се следи развой, при който цените на енергоносителите се покачват съществено, което повлича след себе си нарастване както на природния газ, парното, топлата вода, по този начин и на цените на съществени артикули, услуги и хранителни артикули, което способства за инфлацията.

„ Още през месец август и септември, нарастването на пенсиите, което беше направено от 1 юли т.г. с растежа на инфлацията от 3,7 %, към този момент е завършено. Издръжката на живот вследствие на повишението на всички тези цени, съгласно специалисти, ще се увеличи със 7 лв. и ще доближи близо 600 лв. – 597 лв.. Тогава резонният въпрос е по какъв начин се живее със междинна пенсия от 374 лв. и по какъв начин живеят 1/3 от българските пенсионери, а точно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лв. ", риторично попита омбудсманът.

Тя добави, че всеки ден се среща в приемната си с пенсионери, чието възмущение непрестанно се усилва.

По думите й в бюджетната процедура следва нарастване и на други цени и изброи налозите за по-старите коли, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху облеклата втора ръка и прочие

„ Това неизбежно ще увеличи и линията на беднотия от междинния приход, която през идната година ще доближи 348 лв., като сравнението и със междинната пенсия, и с минималната пенсия в действителност водят до извънредно тъжни и тревожни заключения ", безапелационна бе Манолова.

Омбудсманът цитира проучване на синдикатите от последния месец, съгласно което към 2 милиона българи живеят с приход под линията на беднотия, като голямата част от тях са пенсионери. Тя изрази терзанието си от обстоятелството, че започващата бюджетна процедура от 1 юли 2019 година, при която пенсиите ще се покачат с 5,7 %, а таванът им ще стигне до 40 % от междинният приход за страната, са решения, които няма да доведат до основна смяна в живота на възрастните хора.

„ Пенсиите са извънредно настояща тематика през последните дни. Вчера тя беше мотив за полемика и в Народното събрание, няма по какъв начин да не изкажа своето терзание от неувереното отношение, което се показва от съществени институции, във връзка с записаното в закона, че таванът на пенсиите от 1 януари 2019 година би трябвало да падне ", сподели още Манолова.
Общественият бранител акцентира, че настояването на хората, които са се пенсионирали до 2019 година е безусловно заслужено - да имат същите условия и същите права като тези, които ще се пенсионират през 2019 година

„ Днешната кръгла маса е за дискриминационните практики в връзките към възрастните хора, несъмнено това отношение към тавана на пенсиите е дискриминация. Смятам също по този начин, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, вследствие на което стотици хиляди български пенсионери живеят към този момент 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за жалост не беше поправена от нито едно от държавните управления, които са управлявали през последните 18 години ", означи още омбудсманът.

Според нея решението е размерът на минималните пенсии да стигне линията на беднотия, която идната година ще бъде 348 лв..

„ Минималната работна заплата е стойност, която доста почтено е резултат с изключение на на справедливи индикатори, само че и на друга обстановка - икономическа, обществена, политическа, публични настроения, до момента в който линията на беднотия се дефинира от справедливи критерии. И в действителност е мъчно обяснимо, по какъв начин хора могат да просъществуват с приходи, които са под линията на беднотия ", аргументира позицията си Манолова.

Омбудсманът уточни още, че е дала обещание на ръководителя на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика, че в идните седмици ще бъде хазаин на една кръгла маса, която с изключение на коментара за тавана на пенсиите, да сложи на масата и казуса с размерите на пенсиите на възрастните хора.

По-късно Манолова посети и Междупоколенческия център във Варна, където поздрави възрастните дами, които ежедневно посещават и употребяват услугите на центъра, предлагащ над 38 занимания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР