Решението за абортите на Върховния съд на Мексико разширява достъпа до милиони, противопоставя се на САЩ

...
Решението на Върховния съд на Мексико да анулира всички федерални
Коментари Харесай

Решението на Върховния съд на Мексико да анулира всички федерални наказателни санкции за аборт отвори достъп за милиони хора в разрастващата се система за обществено здравеопазване

От ФАБИОЛА САНЧЕЗ Асошиейтед прес и МЕГАН ЯНЕЦКИ Асошиейтед прес 7 септември 2023 г., 12:53 ч. Върховният съд на Мексико да анулира всички федерални наказателни санкции за аборт отвори достъп за милиони хора в разрастващата се обществена здравна система година след като колегата на съда в САЩ отиде в обратната посока.

Решението от сряда нямаше същото незабавно въздействие като Роу срещу Уейд, решението на Върховния съд на САЩ от 1973 г. гарантиране на достъп на жените до аборт. Но това беше драматична промяна в тази предимно католическа нация, която можеше да даде импулс на усилията за легализиране на абортите в цялата страна.

Съгласно правната система на Мексико, решението не отмени всички наказателни санкции за аборт, които останаха в сила в четвъртък в 20 от 32-те щата на Мексико.

Но решението означава, че държавните доставчици на здравни услуги вече не трябва да се притесняват от федералните санкции за аборт, тъй като съдът постанови, че те са противоконституционно нарушение на човешките права на жените.

Милиони мексикански жени получават здравни услуги от националното правителство, което осигурява на управляващите незабавно въздействие. Решението също така даде на привържениците на правата на абортите мощен инструмент, който те могат да използват, за да продължат работата си щат по щат за оспорване на ограниченията за абортите.

Въпреки това, заедно с тези ограничения, които все още са в сила в много щати, много милиони мексикански жени работят извън официалната икономика, което ги поставя извън онези, които бързо бяха засегнати от решението от сряда .

Абортите не се преследват широко като престъпление в Мексико, но много лекари отказват да ги предоставят, позовавайки се на закона.

Празнуването на решението се разпространи в социалните медии.

„Днес е ден на победа и справедливост за мексиканските жени!“ Националният институт за жените на Мексико пише в съобщение в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter. Правителствената организация нарече решението „голяма стъпка“ към равенството между половете.

Sen. Олга Санчес Кордеро, бивш съдия от Върховния съд, каза на X, че решението представлява напредък към „по-справедливо общество, в което правата на всички се зачитат“.

Но други в Мексико осъдиха решението. Ирма Бариентос, директор на Гражданската асоциация за правата на заченатите, каза, че противниците ще продължат борбата срещу разширения достъп до аборти.

„Няма да спрем “, каза Бариентос. „Нека си спомним какво се случи в Съединените щати. След 40 години Върховният съд отмени решението си за аборт и ние няма да спрем, докато Мексико не гарантира правото на живот от момента на зачеването."

През последните години в цяла Латинска Америка държавите предприеха стъпки за премахване на ограниченията за абортите, тенденция, често наричана „зелена вълна“, във връзка със зелените бандани, носени от жени, протестиращи за правата на абортите в региона.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Някои американски жени вече са търсили помощ от мексикански активисти за правата на абортите, за да получат хапчета, използвани за прекъсване на бременността.

Мексико Сити беше първата мексиканска юрисдикция, която декриминализира аборта преди 16 години.

Преди две години Върховният съд постанови, че абортът не може да се третира като престъпление в един северен щат. Това решение постави началото на бавен процес на декриминализиране за всеки щат.

Миналата седмица централният щат Агуаскалиентес стана 12-ият, който премахна наказателните санкции.

Това, което решението от сряда прави сега - на теория - е задължаване на федералните агенции да предоставят грижи за аборт на пациентите, каза Фернанда Диас де Леон, поддиректор и правен експерт на групата за правата на жените IPAS.

Диас де Леон каза, че премахването на федералната забрана отнема и още едно извинение за отказ на аборти в щати, където процедурата вече не е престъпление.

Но тя и представители на други феминистки организации казаха, че се притесняват, че жените, особено в по-консервативните области, все още могат да бъдат отричани.

След десетилетия работа на активисти от целия регион, през 2020 г. Аржентина легализира процедурата. През 2022 г. Колумбия, силно консервативна страна, направи същото.

След миналогодишното решение на Върховния съд на САЩ повечето щати, водени от консервативни законодатели и губернатори, приеха забрани или по-строги ограничения. Междувременно щати с либерални правителства предприеха стъпки, за да се опитат да защитят достъпа до аборти.

Фактът, че правителството на САЩ е политически разделено, прави национална забрана или легализация малко вероятна, в поне в краткосрочен план.

В южния щат Гереро Марина Рейна, директор на Асоциацията на Гереро срещу насилието над жени, предупреди, че предизвикателствата ще продължат. Нейният щат декриминализира абортите миналата година, но има 22 открити разследвания срещу жени, обвинени в прекратяване на бременността си.

„Все още има много съпротива“, каза тя.

___

Авторът на Associated Press Джеф Мълвихил в Чери Хил, Ню Джърси допринесе за този доклад.< /p>

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР