Решението слага край на продължилите месеци наред спорове ролята на

...
Решението слага край на продължилите месеци наред спорове ролята на
Коментари Харесай

Германски съд постанови: Всичките дизели директно към Източна Европа

Решението поставя завършек на траялите месеци наред разногласия ролята на дизелите за замърсяването на въздуха. То обаче се счита за основно и за бъдещето на нафтовите коли като цяло, защото неизбежно ще повлияе на цените на най-малко 12 млн. возила на най-големия авто пазар в Европа.

С позицията си съдът пренебрегва причините на канцлера Ангела Меркел, чийто кабинет се разгласи срещу настояването на локалните управляващи да могат да не разрешават придвижването на дизелови коли с екологична цел. Федералното държавно управление счита, че по този начин ще бъде ощетен ползата на хиляди притежатели, а публичният превоз не е подготвен да компенсира толкоз фрапантна смяна в организацията на транспортите.
Съдебната борба стартира след иск на природозащитната организация DUH да се потърси отговорност на огромните замърсители на въздуха в немските градове. Още през цялото време на делото започнаха да се появяват прогнози за стремглаво поевтиняване на дизеловите коли при възможна възбрана и взрив на износа им в страните от Източна Европа.

„ Най-вероятно това е положително решение. Дори и самият аз да карам дизел, аз така и така не ги одобрявам – доста са мръсни. С наслаждение бих карал хибрид, само че той към момента не ми е по джоба “, споделя таксиметров водач.

По думите на специалиста Вилфрид Хадрис, това изправя автомобилната промишленост пред избрани компликации, въпреки всичко в този момент ще се наложи производителите да се замислят, има ли дизелът изобщо късмет за живот.

„ Това е удар освен по промишлеността, а преди всичко и по нещастните притежатели на въпросните коли “, споделя Хадрис.

С решението на съда даже и прословутият стандарт Евро 5 към този момент няма да се счита за „ екологичен “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР