Решението на властите в Тбилиси да подновят полетите между Грузия

...
Решението на властите в Тбилиси да подновят полетите между Грузия
Коментари Харесай

Подновяването на полетите от Москва отприщи недоволство в Грузия

Решението на управляващите в Тбилиси да възобновят полетите сред Грузия и Русия, изкара опозицията на митинг против държавното управление в петък.

Протестиращите, събрали се на летището, носеха транспаранти с надписи " Не сте добре пристигнали ", когато първият пряк полет от съвсем четири години дойде от Русия, заяви Би Би Си. Хора са се събрали и пред Народното събрание в Тбилиси.

Би Би Си оповестява за конфликти с полицията на летището, защото управляващите са отказали на участниците в митинга да стоят пред залата за идващи.

Самолетът на съветската самолетна компания " Азимут " дойде в 13:20 локално време в петък - единствено дни, откакто получи зелена светлина от управляващите за гражданска авиация на Грузия.

Правителството на Грузия приветства възобновяване на директните полети от Русия. " Облагодетелстваните са нашите жители, които би трябвало да минават по обиколен път на тройна цена ", сподели Иракли Кобахидзе, ръководител на ръководещата партия " Грузинска фантазия ".

Правителството твърди, че един милион етнически грузински жители, живеещи в Русия, могат да се възползват, макар че съветски данни демонстрират, че броят им е по-близо до 114 хиляди

Но множеството грузинци се опълчват на хода на държавното управление да позволи полетите и повече от 100 грузински организации споделят, че това е " пряк бойкот " на стремежите на страната им да се причисли към Европейски Съюз. Грузия се надява Брюксел да утвърди кандидатурата й да стане претендент през декември.

На борда на първия полет е била делегация от проруски грузински неправителствени организации и предприемачи, съгласно съветската държавна осведомителна организация. Националният транспортьор " Грузински авиолинии " (Georgian Airways) също възнамерява ежедневни полети до Москва.

Очевидното топене на връзките идва, откакто президентът Владимир Путин подписа декрет, с който се приключва едностранната възбрана на Москва за директни полети, наложена в отговор на всеобщите антируски митинги в Тбилиси през 2019 година

Москва анулира и 20-годишните ограничавания за влизане на грузински жители, позволявайки им да посещават Русия до 90 дни без виза.

И все пак двете страни нямат дипломатически връзки.

Русия и Грузия водиха война през 2008 година и 20% от интернационално приетата територия на Грузия остава под съветска окупация.

Проевропейският президент на Грузия Саломе Зурабишвили жигосах " следващата съветска провокация ".

И Европейски Съюз, и Съединени американски щати показаха отчаяние от подновяването на директните полети.

 Европейски Съюз прикани Грузия да не пуска съветски самолети, Съединени американски щати заплашиха със наказания Европейски Съюз прикани Грузия да не пуска съветски самолети, Съединени американски щати заплашиха със наказания

Посланикът на Съединени американски щати в Грузия Кели Дегнан сложи под въпрос решението да се одобри " подарък " от това, което тя назова страна-агресор.

" Мисля, че значимият въпрос е за какво, за какво в този момент? Защо в този момент Путин прави тези отстъпки, тези оферти на Грузия. Каква е цената, която Грузия ще би трябвало да заплати? Всички знаем, че Путин не дава нищо, без да извлече облага ", сподели тя, представена от Би Би Си.

Говорителят на Европейски Съюз по външните работи Питър Стано съобщи по-рано тази седмица, че решението поражда подозрения по отношение на уговорката на Грузия да се причисли към 27-членния съюз.

" Ние и нашите сътрудници не позволяваме полети от Русия, полети до Русия и полети над Русия ", уточни той.

Грузинската съпротива изрично осъди връщането на директните полети като " премия " на ръководещата " Грузинска фантазия " за " положителното държание " по отношение на Русия след нахлуването й в Украйна.

Грузия не наложи наказания против Русия и разреши на десетки хиляди съветски жители, доста от тях бягащи от военна готовност, да се открият в страната.

Леван Хабеишвили, който управлява най-голямата опозиционна партия Единно национално придвижване, съобщи, че президентът Путин се пробва да трансформира Грузия в " съветска провинция ".

 Как Украйна, Молдова и Грузия се оказаха пред портите на Европейски Съюз Как Украйна, Молдова и Грузия се оказаха пред портите на Европейски Съюз

Но добави, че " волята на грузинския народ е непоклатима! Ние избираме Европа, а не Русия! ".

Грузия подаде молба за участие в Европейски Съюз предходната пролет дружно с Украйна и Молдова, само че за разлика от тях не получи покана. в страната преди да вземе решение дали да даде статут на държава-кандидат за участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР