Решението на САЩ да признае свещения град Йерусалим за столица

...
Решението на САЩ да признае свещения град Йерусалим за столица
Коментари Харесай

Арабският свят се надигна срещу САЩ и решението за Йерусалим

Решението на Съединени американски щати да признае свещения град Йерусалим за столица на Израел провокира остри реакции по целия свят, само че най-силно звучат рецензиите от страна на арабските страни. Веднага след оповестяването на решението нощес, остри позиции показаха Иран, Палестинската самостоятелна област, Турция, Европейския съюз, Канада, Катар, Малайзия, Сирия и доста други. Действията на Тръмп явно се нравят единствено на Израел, които от десетилетия упорстват за това самопризнание, само че Америка постоянно се е опитвала да поддържа неутралитет в своята позиция.
Сега обаче Кутията на Пандора наподобява отворена, а последствията са прекомерно неразбираеми. Иран предизвестяват за нова интифада (палестинско въстание), по-радикални дейности и талази от яд и принуждение. Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани съобщи, че решението на Доналд Тръмп съставлява смъртна присъда за всички, които се стремят към мир. Ливанският президент Мишел Аун сподели, че то е рисково и заплашва доверието към Съединени американски щати като медиатор на мирния развой в района.
Позиция изрази и сирийският президент Башар Асад, съгласно който палестинската идея ще остане жива измежду арабите до основаването на палестинска страна със столица Йерусалим
„ Мирният развой в Близкия изток умря след изказването на Тръмп за признание на Йерусалим за столица на Израел и преместването там на американското посолство, съобщи заместник-генералният секретар на Арабската лига Хусам Зак “, представен от ТАСС.
Премиерът на Малайзия прикани мюсюлманите по света твърдо да се опълчват на признаването на Йерусалим за столица на Израел. „ Призовавам мюсюлманите по целия свят, дано да се чуе вашият глас, ясно да се разбере, че ние твърдо се противопоставяме на всякакво признание на Йерусалим за столица на Израел ", съобщи Наджиб Разак в тирада пред годишния конгрес на ръководещата партия в Куала Лумпур.
Палестински цивилен и ислямистки организации през вчерашния ден приканиха за обща стачка и протестни манифестации през днешния ден, в отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. Палестинското министерство на образованието разгласи четвъртък за неучебен ден и прикани учители, възпитаници и студенти да вземат участие в митингите в окупирания от Израел Западен бряг, в линията Газа и в палестинските квартали на Йерусалим.
Тази нощ палестинците угасиха светлините на Коледната елха край църквата "Рождество Христово " във Витлеем в символ на митинг против решението на Тръмп. Угасени бяха и светлините на Коледната елха в Рамала, покрай гроба на някогашния палестински водач Ясер Арафат.
Протести избухнаха през вчерашния ден в региони на йорданската столица Аман, населявани от палестински бежанци, съобщи Reuters, като се базира на очевидци. Младежи издигали антиамерикански лозунги в Аман, а в бежанския лагер Бакаа покрай столицата стотици младежи излезли по улиците с крясъци "Долу Америка " и апели към йорданското държавно управление да анулира мирния си контракт с Израел от 1994 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР