Решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно

...
Решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно
Коментари Харесай

Атанас Славов обжалва назначението на Борислав Сарафов за и. ф. главен прокурор

Решението на Прокурорската гилдия от 16 юни е незначително, различно - незаконосъобразно, декларира министърът в жалбата.

По отношение на нищожността на решението Славов акцентира, че то е отвън компетентността на Прокурорската гилдия, защото изборът следва да се направи от пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Всеки акт, публикуван при липса на подготвеност е незабележим, припомня министърът.

Той привежда ред правни причини, в това число от решение на Конституционния съд (КС), че ръководителите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и основният прокурор имат необикновен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на Висш съдебен съвет. Затова и изборът на краткотрайно изпълняващи функционалностите на тези длъжности не може да се организира по разпоредбите за останалите административни ръководители, както е решила Прокурорската гилдия.

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, защото е признато при основни нарушавания на административнопроизводствените правила, в несъгласие с материалноправните разпореждания и в противоречие с задачата на закона. Не са спазени разпоредбите за привикване на съвещание, не е имало обществено обявяване и разискване на претенденти, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът упорства Върховен административен съд да разгласи избора за незабележим или да го анулира, като върне проблема за решение от Пленума на Висш съдебен съвет.

Славов обосновава интереса си да апелира решението на Прокурорската гилдия с това, че министърът на правораздаването има особена роля на връзка сред изпълнителната и правосъдната власт, в това си качество ръководи пленума на Висш съдебен съвет и може да прави оферти за основен прокурор. Затова атакуваният избор на Прокурорската гилдия директно визира правата и законните му ползи.

Вчера Славов прикани процедурата за избор на нов основен прокурор да бъде спряна.

Има експлицитна норма в Административно-процесуалния кодекс, която споделя, че тогава, когато има позволено дело в Конституционен съд, с което е оспорена конституционността на закон, който би трябвало да се приложи в едно произвеждане, каквото несъмнено е изборът на нов основен прокурор, тогава съответният орган стопира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд, изясни Славов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР