- Решението на полския Конституционен съд е обявяване на война

...
- Решението на полския Конституционен съд е обявяване на война
Коментари Харесай

Докъде ще доведе челният сблъсък между Полша и ЕС

- Решението на полския Конституционен съд е оповестяване на война на правния ред на Европейски Съюз. - Брюксел е в мощна позиция и има разполагаем задоволително принадлежности, с които да накаже Полша по този начин, че да боли. - От друга страна обаче, никой не желае усилването на натиска да тласне неспасяемо страната към изхода от Европейски Съюз.
На 7 октомври в правосъдна зала във Варшава Юлия Пшилебска изчете присъда, която безусловно раздруса Европейски Съюз изоснови. " Редица европейски контракти не дават отговор на главния полски закон ", разгласи председателката на Конституционния съд, считана за доверено лице на водача на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС) Ярослав Качински.

Решението, че основни детайли от правото на Европейски Съюз са несъвместими с полската конституция, ескалира трагично продължаващата към този момент с години борба сред Варшава и Брюксел. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн предизвести Полша, че " си играе с огъня ". Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон дефинира случилото се като " офанзива против Европейски Съюз ", която може да докара до " фактическо излизане " на страната от съюза. По време чуване пред Европейския парламент полският министър председател Матеуш Моравецки беше подложен на развълнуван обстрел от евродепутатите, а ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: " Това правосъдно решение слага под въпрос основите на Европейски Съюз. Това е непосредствено предизвикателство към единството на европейския правов ред. "

Макар Моравецки да твърди, че концепцията за " Полекзит " (по прилика с Брекзит - бел. ред.) е " подправена вест " и страната му " желае да остане част от европейското семейство на нациите ", спорът сред Брюксел и Варшава е стигнал стадий, в който може да излезе отвън надзор. От една страна, Европейски Съюз няма по какъв начин да не реагира и да остави полското предизвикателство без отговор. От друга обаче, терзанията са, че с изострянето на обстановката може да се стигне до такава степен Полша да се плъзне към изхода от Европейски Съюз, без това да е желанието нито на Брюксел, нито на Варшава.
Руската рулетка на Варшава с Европейски Съюз
Сблъсъкът сред Варшава и Брюксел поради офанзивата на полското държавно управление за преодоляване на правосъдната система стартира през 2016 година поради политическото завладяване на същия този Конституционен съд, който в този момент издаде въпросното взривоопасно решение. Тогава президентът Анджей Дуда в прорез със закона отхвърли да назначи трима определени конституционни съдии и ги размени с други трима, считани за близки до ръководещата партия, в това число Юлия Пшилебска. После държавното управление продължи с опит за чистка във Върховния съд и с вдишване на надзор върху органа, който прави назначенията в правосъдната система, а също и с въвеждането на дисциплинарен режим, който разрешава съдии да бъдат наказвани поради свои отсъждания.

Според ръководещите от ПиС всичко това е нужно, с цел да бъде правосъдната система прочистена от комунистически остатъци и промяната си е вътрешен въпрос. Според Брюксел е офанзива против върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт и против Полша има заведени няколко каузи пред Европейския съд. В сряда по едно от тях Полша бе наказана да заплаща санкция по 1 млн. евро дневно, до момента в който не разпусне дисциплинарната комисия, която гледа делата против съдии.

Произнасянето от 7 октомври е кулминационната точка на тази петгодишна борба. " Да стартираме с това, че в Полша няма законно формиран Конституционен съд. Този псевдоорган не е нищо повече от марионетка ", споделя пред " Капитал " Лорън Пеш, професор по европейско право в Middlesex university. Според него ескалацията в този момент идва поради паниката на ръководещите във Варшава от възходящия брой правни провали, които търпи пред Европейския съд. " В прочут смисъл това е акт на обезсърчение за отбрана на автократичния режим, който желаят да консолидират преди идващите избори ", счита Пеш.

Рене Репаси, професор по интернационално и европейско право в Erasmus university в Ротердам, дефинира случилото се като " правна гражданска война ", която е стъпка към " юридически излаз от Европейски Съюз ". " Изглежда, че желанието на полското държавно управление е по този метод да преодолее външната опозиция против правосъдните си промени, тъй като вътрешна към този момент не съществува ", споделя Репаси пред " Капитал ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазари 2 Ритейл 3 Вечерни вести 1 Енергетика 2 Вечерни вести 3 Свят 1 Пазари 2 Енергетика 3 Ритейл
Според Лорън Пеш " в политическо отношение това неуместно решение на противозаконния Конституционен съд се равнява на оповестяване на война против правния ред на Европейски Съюз, който се базира на уважението към върховенството на закона ". Полша на процедура е напът да се извади сама от правната система на Европейски Съюз, върху която се крепи и единният пазар. И следствията от това могат да обиден бизнеса и всекидневния живот на жителите.

Възможните резултати са съдилищата в останалите европейски страни да стартират да не признават издадените заповеди за арест в Полша и да има трансгранични разногласия по всевъзможни въпроси от бизнес съглашения до разводи, в случай че останалите страни не одобряват решенията на полските съдилища. По-рано тази година към този момент имаше казус, когато холандски съд отхвърли да екстрадира в Полша обвинен за наркотрафик поради подозрения, че ще получи обективен развой. " В кратковременен проект пълзящият " Полекзит " от правния ред на Европейски Съюз, задействан от актуалното ръководство във Варшава, ще докара до това всички механизми на Европейски Съюз, основани на взаимно доверие, да спрат да работят във връзка с Полша ", показва проф. Пеш.
Как може да отговори Брюксел
След първичните остри реакции в Брюксел и обещанията на Урсула фон дер Лайен да употребява против решението на Варшава всички вероятни средства, в това число финансови, към този момент наподобява, че Европейски Съюз се въздържа от незабавни дейности. За това прикани и отиващият си немски канцлер Ангела Меркел, която на последния си Европейски съвет предходната седмица предизвести, че спорът сред Варшава и Брюксел рискува да влезе във " все по-задълбочаваща се серпантина " и че " огромните политически разлики не могат да бъдат позволени посредством правосъдни каузи ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР