Решението на Народното събрание за вдигане на мораториума върху проекта

...
Решението на Народното събрание за вдигане на мораториума върху проекта
Коментари Харесай

Работодатели искат гаранции за изпълнение на АЕЦ Белене по пазарни правила

Решението на Народното събрание за повдигане на мораториума върху плана АЕЦ " Белене " би трябвало да стане при безапелационното изискване за пазарен принцип, без задължения както за обезпечени количества, по този начин и за преференциални цени. За това упорстват бизнесмени, показани в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в мнение до Народното събрание.
Работодателските организации упорстват за ясна и еднопосочна декларация от страна на ръководещите, че ще бъдат пресечени всевъзможни благоприятни условия за " нововъведения " и използване на схеми за непазарни доходи, написа в писмото, изпратено от пресцентъра на АОБР. Днес в парламентарната енергийна комисия депутатите ще прегледат и гласоподават две оферти – на ГЕРБ и Българска социалистическа партия за повдигане на мораториума върху плана, а на 7 юни се чака той да влезе в пленарна зала.
Народното събрание би трябвало да вземе извънредно отговорно решение по въпроса за връщането на този план в дневния ред на българската енергетика и при какви условия да стане това или, респективно – за продължение на мораториума, се показва в мнението.
Прозрачност, пазарност, икономическа заможност - това са базови правила, които могат да обезпечат дълготрайната резистентност на един план. Това са и условия, при които би трябвало да стартират самите договаряния с евентуални вложители, декларират в позицията си работодателите.
Четирите организации от АОБР обаче не са удовлетворени от това, че министър Петкова огласява единствено две условия за реализиране на плана АЕЦ " Белене " при " пазарни условия " – да няма държавни гаранции по реализирането на плана и да няма дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.
От работодателските организации показват, че не се чува за други три условия, които също изрично би трябвало да бъдат изключени и забравени и ги изброява: преференциално ценообразуване; вероятни доплащания на ценови разлики и/или премии; корпоративни гаранции от държавните сдружения в енергетиката, да вземем за пример Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ Козлодуй.
Според работодатетелите тези условия надали изчерпват вероятните непазарни способи за ощетяване на данъкоплатците – корпоративни и физически лица.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР