Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на

...
Решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на
Коментари Харесай

Депутатите гласуваха военна помощ за Украйна, но тя е противоконституционна?

Решението на Народното събрание, което ангажира държавното управление с даване на военна помощ за Украйна, е противоконституционно и е груба интервенция в изпълнителните преимущества на държавното управление. Това мнение изрази пред БНР проф. Пламен Киров, началник на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет " Св. Климент Охридски " и някогашен парламентарен арбитър.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8060
,,Доколкото Конституцията е безапелационна, че общото управление на Въоръжените сили се реализира от държавното управление, а не от Народното събрание. При това е сбъркана самата логичност – ние натоварваме държавното управление да води договаряния с друга страна, а другата страна да дефинира от какво има потребност и ние да осъществим волята на другата страна. Прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка``, посочи конституционалистът.

Той посочи, че формулировката " военна ", а не " военно-техническа " включва и " жива мощ, в случай че се наложи ".

,,Продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на якобинската тирания в революционна Франция``, съобщи още професорът по конституционно право.

Той счита, че едва ли не държи всички лостове на властта и всички влакна на ръководството – един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделяне на управляващите.

В тази обстановка, в която страната е връхлетяна от всевъзможни рецесии, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се ръководи. Всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно присъединяване в ръководството и безусловно върви надхитряне кой ще извади въглените от пещта с голи ръце, разяснява Пламен Киров.

Даденото от президента време за съвещания и реализиране на единодушие за образуване на държавно управление е било " изтълкувано по много преломен метод " от политиците в Народното събрание, уточни той.

Отговорността е споделена. В процедурата не взе участие единствено президентът, вземат участие и парламентарно показаните политически партии. Те са актьорите в този политически спектакъл, сподели проф. Киров.

По думите му политическите диалози е трябвало да стартират " от нощта на изборите ".

На мен ми е необичайно – тези вопли в медиите по какъв начин те не желали да си приказват. Може би би трябвало да включим патриарха в тези съвещания, та по някакъв метод да ги усмири и да ги накара да си продумат някаква богатства дума между тях. Най-вероятно екипът на президента регистрира и периоди с мисъл за идващите избори, допусна конституционалистът.

Въвеждането на президентска република Пламен Киров дефинира като " политическо говорене, което няма безусловно никакъв смисъл ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР