Решението на косовския проблем навлиза в заключителната си фаза и

...
Решението на косовския проблем навлиза в заключителната си фаза и
Коментари Харесай

Иска ли Косово промени на границите със Сърбия

Решението на косовския проблем навлиза в заключителната си фаза и президентът Александър Вучич ще предприеме дипломатическа атака през септември, който може да бъде основен месец в решаването на казуса.

В началото на септември Вучич ще отиде в Косово, с цел да беседва със сърбите там, а до тогава най-малко още веднъж ще одобри техни представители в Белград.

Косово: Няма да разменяме територии със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи от своя страна още веднъж повтори позицията си в поддръжка на „ промяна на границата със Сърбия “ , пояснявайки, че предлагането не е за замяна на територии, а за присъединение на Прешевската котловина към рамките на най-младата страна на Балканите.

Косовският министър председател Рамуш Харадинай излезе с изказване според, което единственият метод за смяна границите е война.

Тачи отговори, посредством известие в обществената мрежи акцентира, че неговото предложение е за корекции по кротичък път, и предвид на съпротивата, която среща, остава само да бъде проведен референдум, на който жителите на страната да се произнесат.



„ Едно известие до тези, които мислят, че корекцията на границата по кротичък метод е неприятна концепция, макар обстоятелството, че знаят, че това е единствената опция Прешево, Буяновац и Медведжа да се обединят с Косово. За да е ясно: преди време отхвърлих опцията за делба и замяна на територии “, написа Тачи.

Според него граничното съдействие е в интерес на Косово и точно „ съперниците на това предложение оферират делба и замяна на територии ".

Борисов в Косово: Да убедим Европа, че не е ужасно тук

Представителят ни в Европейски Съюз: Влизането ан Сърбия и Косово в Съюза е взаимосвързано

„ В една такава обстановка, в действителност не остава друго с изключение на да отстъпим правото на взимане на решения на жителите на Република Косово, те да решат кой е прав и кой вид е в полза на Косово. Ето за какво е належащо да позволим на нашите жители да се произнесат на референдум, работя за превръщането на тази концепция в действителност “, увери президентът на Косово.

Същевременно косовският външен министър Беджет Пацоли счита, че разговорът с Белград ще приключи до февруари следващата година и предложения немския канцлер Ангела Меркел да се включи в решаването на проблемите в района, оповестяват медиите в Прищина.

Спор за границите остави Косово без държавно управление

Кой е отговорен за новата рецесия на Балканите

Тачи: Да, Косово може да се сплоти с Албания

"Намерението е Сърбия да признае Косово, само че не знам мога ли да нарека това прочувствено самопризнание или гаранция, че Сърбия няма да пречи на построяването на страната, на свободата на придвижване на хора и артикули. Както и че Сърбия няма да пречи на взаимното битие на Косово и Сърлия, защото Косово съществува редом с другите страни в района ", сподели Пацоли за радиото и малкия екран в Прищина.

Той предложения немския канцлер Ангела Меркел да се включи в решаването на "отворените въпроси сред страните на Западните Балкани ".

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР