Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство

...
Решението на депутатите да увеличат размера на парите за майчинство
Коментари Харесай

Икономисти: В множество райони жените ще получават повече пари за майчинство, отколкото ако работят

Решението на депутатите да усилят размера на парите за майчинство от 1 октомври от 380 лева на 650 лева е по-скоро популистки ход и никога не подтиква родителите да отглеждат повече деца, считат специалистите. Нещо повече - с това решение се получава абсурд - в по-бедните райони дамите ще получават повече за майчинство, в сравнение с за работа, споделя Зорница Славова:

" Ако съпоставяме със междинните чисти заплати на дамите, които са по-ниски от междинната, в 10 области майчинството става по-високо от междинната заплата, която получават дамите чисто, а в 28-те области са над 90%. Това важи за доста области като Видин, Благоевград, за тези, в които заплатите не са толкоз високи, действително майчинството става по-високо, в сравнение с заплатата, която дамите получават ".

Икономистите считат още, че увеличените пари за майчинство не вземат решение действителните проблеми на фамилиите, които не са по време на интервала на развъждането на детето у дома, а по-късно.

" Хората биха имали деца, в случай че се усещат по-сигурни в целия интервал на развъждането им. Не в първата или втората година. Т.е. би трябвало да приказваме за промени в опазването на здравето, в образованието, в огромните градове има проблем с местата в детските ясли. В дребните пък има проблем с ниските заплати и с неналичието на сигурна работа, тъй че е сложен казусът и той не минава в раздаването на калпак на пари ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР