Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше

Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше ...

Проф. Начев: В началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България.


Решението на Австрия да спре белодробните трансплантации на чужденци беше очаквано за специалистите. Жалко е, но не е изненадващо.

Това обяви в сутрешния блок на БТВ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. След една конференция в Истанбул се приеха доста сериозни мерки срещу т. нар тарнасплантационен туризъм и търговия с органи, уточни той. Проф. Начев не е оптимист, че други клиники в Европа ще приемат пациенти от България, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб.

Той поясни, че в България не са много хората, чакащи за белодробна трансплантация, но за всеки един това е трагедия: „18 души чакат за белодробна трансплантация в България, но на фона на много други заболявания, за които чакат 1000 или 5000 души това не е голяма бройка".

По думите му в началото на 2021 г. трябва да се извърши първата белодробна трансплантация в България. Екипи от лекари ще бъдат обучавани в Австрия, първият ще замине след 15 септември тази година.

Директорът на болница „Св. Екатерина” коментира и проблема с малкото донорски ситуации у нас. „България е на едно от последните места по донорство и последните години не виждам напредък в това отношение. Нужна е по-добра координация и контрол”, смята проф. Начев.

Източник: novini.bg