Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим

...
Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим
Коментари Харесай

САЩ в изолация в Съвета за сигурност, Израел и „Хамас” си разменят ракетни удари

Решението на американския президент Доналд Тръмп да признае едностранно Ерусалим за столица на Израел беше наказано от останалите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, оповестяват международните организации. Действията на Вашингтон не подхождат на резолюциите на съвета, обявиха представителите на Франция, Англия, Италия, Швеция и Германия в Организация на обединените нации.

" Статутът на Ерусалим би трябвало да се дефинира посредством договаряния сред израелци и палестинци, вследствие на които да се реализира съглашение за окончателния статут. Ерусалим би трябвало да бъде столица на двете страни, Израел и Палестина. В отсъствието на съглашение не признаваме безстопанствен суверенитет над Ерусалим ", акцентираха дипломатите, като подсетиха, че съгласно три резолюции на Съвета за сигурност Източен Ерусалим е част от окупираните палестински територии.

Към тях се причисли и различен обичаен съдружник на Съединени американски щати – Япония. От думите на непрекъснатия палестински наблюдаващ в Организация на обединените нации Рияд Мансур се разбра, че поддръжката е дори по-голяма: „ Доволни сме, че има 14 (от общо 15) страни в Съвета за сигурност, които пазят интернационалното право и отхвърлят едностранното и нелегално деяние на президента Тръмп от преди два дни”.

Общото мнение на дипломатите е, че случилото се нанася тежък удар върху концепцията за спокойно общуване на Израел и самостоятелна Палестина.

На този декор, в Ивицата Газа през днешния ден израелски бойци убиха минимум един палестинец, а ранените са десетки по време на протестния Ден на гнева. „ Хамас” изстреля най-малко три ракети по еврейската страна, от които една беше прехваната от Противовъздушна отбрана, а друга падна в региона на град Сдерот. В отговор израелските Военновъздушни сили нанесоха удари по обекти на организацията, при които към 20 души бяха ранени.

Тази вечер стана ясно, че зам.-съветникът по въпросите на националната сигурност на Доналд Тръмп – Дина Пауъл ще напусне поста си при започване на идната година. Тя имаше основна роля в дипломатическите старания на Съединени американски щати в Близкия Изток.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР