Решение на служебния кабинет да купи само един от резервираните

...
Решение на служебния кабинет да купи само един от резервираните
Коментари Харесай

ДБ обвини правителството, че оставя Газпром без алтернатина

Решение на служебния кабинет да купи единствено един от резервираните от България седем танкера с полутечен природен газ има за цел да сътвори схващане, че няма други други възможности и най-после да се принудим да се обвържем още веднъж с " Газпром ". Това се споделя в позиция на " Демократична България ", оповестена в събота.

Предишното съдружно държавно управление контракти седем доставки на полутечен газ, само че остави окончателното решение в ръцете на служебния кабинет, който реши да платя единствено една от тях.

" С разнородни маневри, откогато е на власт, служебното държавно управление се пробва да върне " Газпром " като главен снабдител на синьо гориво за България ", твърди Демократична България.

Коалицията упорства държавното управление да подписа контракт за идващите 12 месеца за доставка на полутечен газ, с цел да се подсигурява потреблението в България даже при цялостно прекъсване на съветския газ за Европа през тази зима.

Служебното държавно управление споделя, че не желае да подписва дълготрайни контракти, защото това е работа на постоянен кабинет. Въпросът е дали едногодишен контракт може да се счита за дълготраен.

Енергийният министър, че единствено за обезпечаването на място за разтоварване на танкерите за полутечен газ би трябвало да бъдат платени над 10 млн. евро, което оскъпява неимоверно доставките.

" Демократична България " разяснява, че решението да се купи единствено единия танкер може да сложи България в обстановка да остане без газ.

" С дейностите и бездействието си служебният кабинет връзва ръцете и на идващото постоянно държавно управление, което може да проработи най-рано при започване на ноември. То няма да има задоволително време да договаря количества газ за попълване на недостига при към този момент почнал зимен сезон и по-тежки пазарни условия ", се споделя в позицията.

Демократична България предлага страната да направи нужното за опазване тук-там за разтоварване на втечнения газ на гръцкия терминал на Ревитуса за ноември и декември, в това число след рамково съглашение за взаимност за потреблението на терминала;

Второто искане и да се подписа съглашение с Турция за междусистемно свързване, тъй че България да може да внася полутечен газ по всяко време;. Другото гледище е да се издаде акт 16 на интерконектора с Гърция, с цел да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон и по този начин да се подсигурява поевтиняването на газа и парното;

Да потърси от Алжир опция за суапови покупко-продажби за импорт на природен газ, в това число посредством експорт на зърно; Да приготви нов проект за компенсиране на битовите консуматори и на бизнеса поради високите цени на газа.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР