Решаването на трите най-големи проблема на квартала би отнело 4-5

...
Решаването на трите най-големи проблема на квартала би отнело 4-5
Коментари Харесай

Разходка в "Столипиново", където животът кипи, а общината спи

Решаването на трите най-големи казуса на квартала би лишило 4-5 млн. лева - 1% от бюджета на Пловдив и 2% от финансовата му стратегия. Това би помогнало на Пловдив като цяло - по-малко загуби на вода, по-чист въздух и реинтеграция на част от града. Въпреки това общината няма да похарчи нито лев от вложенията си там.
Може умерено да се твърди, че " Столипиново " е образец за изолираност на 130 години. Появил се бързо откакто съветските войски освобождават Пловдив и България и оставят българска администрация, новият квартал служи за преместването на всички роми от града с тогавашната цел " ограничение на епидемиите " (носи името на съветския военачалник Аркадий Столипин - началник на Временното съветско ръководство в Пловдив и Източна Румелия и първи почетен жител на Пловдив).

По това време Пловдив, сходно на всички други градове на територията, няма канализация, нито нещо сходно на социална хигиена и множеството му улици съставляват реки от нечистотия. Физическото обособяване на части от популацията, където има регистрирани повече заразни заболявания, се вижда като по-евтино и постижимо решение за публичното здраве.

130 години по-късно една разходка из " Столипиново " демонстрира, че явно сме се върнали повече от век обратно в разбирането си по какъв начин да контролираме градовете си и по какъв начин да се оправяме с проблемите в тях. Защото множеството проблеми на този сякаш злокобен квартал, който се дава постоянно за образец, са решими при по-добра съгласуваност, надзор и съдействие. Това ще помогне на всички в Пловдив, тъй като ще почисти въздуха, ще понижи загубите на вода и ще интегрира назад част от града. Местният кмет, с който вършим тази разходка, има повече от задоволително хрумвания по какъв начин може да се случи всичко това и излиза, че не повече от 4-5 млн. лева биха решили изцяло казуса. Той обаче няма нито бюджета, нито помощта.
Реклама
Изолацията, наподобява, е все по този начин желано решение. В България - роми, в чужбина - турци Въпреки че Пловдив се разсънва късно, а жегата е нетърпима, кварталът е цялостен и гръмък в 9 сутринта. Сватбеният сезон е в разгара си, както и сезонът за връщането на тези, които работят в чужбина - много сериозна част от жителите. Държавите, от които са се прибрали, са Германия, Белгия, Франция и Англия.

Лятната отмора на жителите на " Столипиново " е обвързвана и с пренатовареност в районното кметство - издаване на документи, припознаване на деца и подписване на бракове. " Миналата година юли месец единствено за нашия регион регистрирахме над 115 деца, родени в чужбина - издадохме им българските актове за раждане. Това е голямо число. Един указател за раждане е за 100 деца, за 1 месец ние отидохме на 2 регистъра ", изясняват от регион " Източен ". Това частично се дължи евентуално на пандемията, която блокира достъпа на хората до администрация.

Тази година сходно събитие няма.

Но пък за сметка на това се следи всеобща промяна на имена - връщане на турските такива. Пред чиновниците в районното кметство жителите на квартала обяснили, че там, където работят, ги желаят с турски имена, а не с български, защото множеството компании, за които работят, са турски.
Реклама
Населението по непрекъснат адрес в регион " Източен " е 61 хиляди души. Половината от тях - 32 хиляди, живеят в кв. " Столипиново ". По думи на районния кмет Иван Стоянов кварталът може да бъде разграничен на четири елементи по отношение на своите жители. " Има такива, които работят, такива, които имат личен бизнес, такива, които се връщат от чужбина, и такива, които са напълно на обществени помощи и живеят в общински жилища. Винаги най-зле са последните. Например направихме две детски площадки - една при общинските жилища и една на друго място, където хората си работят. Втората си стои, първата беше изкъртена за една седмица ", споделя той.

По данни на общината това са към 4-5 хиляди души. Оказа се, че това разделяне е елементарно очевидно в метода, по който живеят хората, и проблемите, с които се сблъскват. То се ускорява и от неофициалните водачи в квартала, които по думите на Стоянов не правят кой знае какво за подобряването на средата. Същото мислят и жителите. " Ние нямаме хора там горе, които приказват с кмета, и по тази причина на нас никой не ни обръща внимание ", споделя една от дамите от квартала.

Това прочее е очевидно по най-лесния метод - разпределението на парите. За 2022 година общият бюджет на целия " Източен " е 700 хиляди лева, което ще рече 11 лева./човек. Той се подвига в действителност - през 2020 година е 300 хиляди лева, а за 2021 година - 600 хиляди лева Но за съпоставяне - по 350 лева./човек се падат от финансовата стратегия на Пловдив, нито лев от които няма да бъдат разходвани в " Столипиново ". Проблем #1 Водата На ул. " Сокол " са блоковете с общински жилища. Общият брой на входовете е 222 и са съвсем цялостни. Във всички тях входни порти, прозорци и асансьори няма. Но главната липса е друга - на вода в жилищата. Причината не е неналичието на водопроводи.

Навсякъде към блока е цялостно с вода - става известно питейна. Тръбите са прекратени, подземните пространства се пълнят с вода, оттова и улиците, а поради това изпомпването на вода до по-горните етажи е невероятно. Така, от една страна, жителите на квартала нямат водоснабдяване, а от друга - хиляди литри вода всекидневно се хабят.
Далеч не всички елементи на " Столипиново " наподобяват зарязани. От цялото население единствено 4-5 хиляди са най-слабите обществено и там е най-големият проблем
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР