Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в

...
Република Северна Македония временно се отказва от инвестициите си в
Коментари Харесай

Северна Македония се отказва от АЕЦ Белене и се обръща към Александруполис

Република Северна Македония краткотрайно се отхвърля от вложенията си в българската атомна централа " Белене " и се насочва към гръцката газова централа в Александруполис. Това разгласи в границите на енергийния конгрес в Скопие изпълнителният шеф на АД " Електрани " на Северна Македония (ЕСМ) Васко Ковачевски.
Взетото решение той изясни с аргумента, че гръцката електроцентрала има по-добри вероятности да бъде осъществена по-скоро от българския план за атомна електроцентрала, съобщи МИА, представена от БГНЕС.
 Росатом подготвен да разшири участниците в консорциума за АЕЦ Белене " Росатом " подготвен да разшири участниците в консорциума за АЕЦ " Белене "
" Росатом " е подготвен да разшири състава на участниците в консорциума за строителство на АЕЦ " Белене ". Това заяви заместник-генералният ди...
" От българска страна до момента няколко пъти имаше закъснения и отлагания за " Белене ", няма никакви изгледи за старт на тази електроцентрала и по тази причина се фокусираме върху други планове, по-специално комбинираната газова централа в индустриалната зона в Александрополис, Гърция, която считаме за по-обещаваща и с повече шансове да бъде осъществена в рационален период. За нас е значимо да осигурим надеждно доставяне с сила от голям брой източници и да подобрим работата на нашата компания. И, несъмнено, това да се случи в обозримо бъдеще ", сподели Ковачевски.
Сформирани са работни групи, които да координират въпроса за бъдещата инвестиция на страната в Гърция.
Електроцентралата в Гърция ще има конфигурирана мощ до 800 мегавата, в която Северна Македония посредством АД ЕСМ ще е с 25% благосъстоятелност. Това доста ще усъвършенства активността на компанията във връзка с постоянното произвеждане на електрическа енергия.
През август 2019 година АД ЕСМ, следвайки указания на държавното управление, изпрати писмо до България с желание да влага в " Белене ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР