Република Северна Македония и България ще честват заедно светите брята

...
Република Северна Македония и България ще честват заедно светите брята
Коментари Харесай

Ще честваме заедно с РСМ Кирил и Методий, Климент и Наум, цар Самуил

Република Северна Македония и България ще празнуват дружно светите брята Кирил и Методий, Климент и Наум и цар Самуил. Това оповестиха от Съвместната мултидисциплинарна комисия по просветителните и исторически въпроси, основана с Договора за добросъседство, съобщи БНР. Отправени са и 7 рекомендации за учебниците.

За първи път от своята 4-годишна работа Комисията излиза с рекомендации за общо честване на исторически персони и за промени в историята за 5-и клас в България и за 6-и в Северна Македония.

Македонските и българските историци се договориха за цар Самуил, че той е държател на огромна средновековна страна, която в по-голямата част от актуалната историческа просвета е считана за Българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония.

Комисията в продължение на над две години не успяваше да реализира консенсус за цар Саумил. За светите брята Кирил и Методии българските и македонските историци се договориха върху формулировката, че " делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска страна, където техните възпитаници намират условия за работа ".

За Свети Климент в рекомендациите е посочено, че след Великоморавската му задача той е потърсен в сревновековната българска страна и към 886-та година княз Борис Михаил го изпраща в Кутмичевица, където поставя основите на Охридската книжовна школа. За Свети Наум Охридски е записано, че след гибелта на свети свети Кирил и Методий идва в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа.

За учебниците е реализирана договореност за античната история и промени в учебниците и на двете страни, че нацията има продължение от античността до наши дни. Историците се съгласиха и че се прави огромна операция с историческите карти за този интервал и се чака те да бъдат по-ясни и с по-прецизни термини. Средновековието, 20-ти век, Холокостът, Втората международна война са тематики, за които занапред ще бъдат издавани рекомендации на Смесената комисия.

Няма период, в който българо-македонската комисията би трябвало да приключи работата си по отношение на интервала на Средновековието. Това съобщи македонският съпредседател на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси Драги Георгиев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР