Репичките, както и бялата ряпа присъстват сравнително често в менюто

...
Репичките, както и бялата ряпа присъстват сравнително често в менюто
Коментари Харесай

Вкусни и полезни салати с черна ряпа

Репичките, както и бялата ряпа участват относително постоянно в менюто ни. Защо обаче отбягваме потреблението на черна ряпа, откакто тя е толкоз потребна за организма ни?

В черната ряпа се съдържа вещество, което е известно като лизоцим и за което се знае, че има мощно антимикробно деяние. За да имате най-пълноценна изгода от него обаче, е добре да похапвате ряпата сурова, а не печена или пък сварена.

Ето за какво тук ще ви покажем по какъв начин да си приготвите вкусни и потребни салати с черна ряпа, без авансово да я подлагате на термична обработка.

Салата от черна ряпа, моркови и целина

Обелете една черна ряпа, 2 приблизително огромни моркова и 1/4 глава целина. Всичко се настъргва на едро ренде, само че в случай че черната ряпа ви е прекомерно люта за усета ви, е по-добре, откакто я настържете, да я посолите и да я оставите малко да се отцеди. Зеленчуците се смесват в купа, подправят се със зехтин, малко оцет, ситно нарязан копър и сол на усет (ако авансово сте осолявали ряпата, вземете това поради и не прекалявайте с прибавянето на сол). Вашата вкусна и несъмнено потребна салата от черна ряпа е подготвена!

Салата с черна ряпа и ябълка

 Салата от черна ряпа и ябълка Снимка: Ivi Vacca

Отново всички артикули се обелват и се рендосват. Много е значимо незабавно да ги полеете с малко лимонен сок, тъй като в противоположен случай ябълката почернява. Отделно разбъркайте в дребна чаша или купичка 1 ч.л. горчица, зехтин, малко сол и мед и с този дресинг овкусете салатата. По предпочитание можете да добавите ситно смлени орехи или пък ситно нарязан копър.

Салата от черна ряпа, зелен лук и сметана

 Салати с черна ряпа и сметана Снимка: Borislava Dimitrova

Обелете и нарежете черната ряпата на дребни кубчета и я сипете в купа. Измийте няколко стръкчета зелен лук, нарежете ги и ги прибавете към ряпата. Можете да добавите и 1 пресована скилидка чесън и малко ситно нарязан магданоз. Добавете сметаната и подправете със сол, черен пипер и зехтин. Освен да е вкусна, само че и да е потребна салата ви, не прекалявайте със зехтина и солта. Също по този начин не е належащо да употребявате допустимо най-пълномаслената сметана, ако следите тежестта си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР