Renault Group си е поставила за цел постигането на пълен

...
Renault Group си е поставила за цел постигането на пълен
Коментари Харесай

Renault ще променя автомобилната индустрия

Renault Group си е сложила за цел постигането на цялостен въглероден неутралитет в Европа до 2040 година и в международен мащаб до 2050 година Една от стъпките в тази тенденция е новият концептуален автомобил Scenic Vision, който въплъщава уговорката на френския производител към устойчивото развиване и отразява проекта на марката да декарбонизира целия си индустриален цикъл.

В компанията считат, че с този модел ще напишат нова глава в своята история, глава, която демонстрира пътя и дава живот на визията на марката. Екстериорът предвещава бъдещия напълно електрически фамилен автомобил на гамата на Renault. А интериорът кани пасажерите в едно бъдеще, където технологиите и нововъведенията ще създадат света по-устойчив и по-екологичен.

Дизайнът на концептуалния модел е преобразяване на статегията Renaulution и дава визия за бъдещата гама коли на Renault. Външният контур отразява формата и стила на новия фамилен модел, който ще бъде показан през 2024 година Неговият интериорен дизайн пък е скок в бъдещето, илюстриращ по какъв начин може да наподобява интериорът на Renault някой ден.

Сред огромните преимущества на автомобила е фактът, че

 

70% от материалите, употребявани за него, са рециклирани

 

А общо 95% са рециклируеми, което включва и батерията. Подът на Renault Scenic Vision да вземем за пример е от 100% рециклирана пластмаса от хранителни и промишлени боклуци (45% бутилки за мляко, 55% пластмасови тръби). Моделът съдържа 30% биопластмаса от нехранителни устойчиви източници. Частите на каросерията и праговете на вратите са от 100% рециклирани въглеродни нишки от скрап от авиационната промишленост.

В компанията са помислили и за здравето на возещите се в автомобила, като са се погрижили за отличното качество на въздуха. В шофьорската врата да вземем за пример е подложен въздушен филтър, който филтрира външния въздух. В същото време черните пигменти в боята по каросерията са получени от обработката на частици, уловени от атмосферата. За задачата е употребена багра без синтетичен пигмент.

Задвижването е поверено на eкспериментална хибридна система от нов тип, която комбинира водородно и електрическо задвижане, т.е.

 

няма общоприет мотор с вътрешно горене

 

Scenic Vision е оборудван с електромотор, разрастващ мощ от 217 к.с. (160 кВт), батерия с потенциал 40 кВт/ч и водородни горивни кафези. Отделен цилиндър съхранява 2,5 кг сгъстен водород, който се трансформира в електричество посредством електрохимична реакция, а тя от своя страна презарежда батерията.

Казано по различен метод - 16-киловатовият елемент служи като генератор на спомагателна електрическа енергия, т.е. извършва същата функционалност като мотора с вътрешно горене в хибридните модели. С изцяло заредени батерия и контейнер Scenic Vision изминава до 800 км. Това оказва помощ на модела да реализира

 

въглероден отпечатък, който е 75% по-малък

 

от този на електромобил, като да вземем за пример Megane E-Tech electric. Неговата батерия е с до 60% по-малко въглеродна активност от еквивалентна батерия с помощта на потреблението на затворени кръгове, нисковъглеродни източници на първични материали и нисковъглеродна сила за сглобяване и произвеждане.

Специално внимание се обръща и на сигурността. За подобряването ѝ помага система от камери, интегрирана в предната част на автомобила, която уголемява зрителното поле на лидера с 24% - посредством визуализация на средата към автомобила върху екран, ситуиран на таблото. По този метод предното стъкло е увеличено до 180 градуса за цялостна видимост и на процедура незабележим челен похлупак.

Концепцията предлага и ново потомство системи за сигурност и съгласуваност. Интерфейсът за оценка на риска оказва помощ да се плануват стресови обстановки в последния миг. Той компенсира възможната липса на внимание от страна на лидера и дава персонализирани препоръки за непрестанно възстановяване на навиците за шофиране. Интерфейсът дава и

 

персонализирани здравни препоръки на лидера

 

посредством разбор на данни, събрани от камери и свързани датчици, сложени в купето (пулс, отмалялост и др.).

В същото време системата за лицево различаване разрешава отварянето на вратата и регулирането на настройките на автомобила съгласно профила на лидера. Тази система също по този начин предлага опция за адаптиране на изискванията на шофиране към възможен кусур.

Всяка седалка е оборудвана с микрофони и високоговорители, с цел да обезпечи независима аудиоатмосфера (радио, hi-fi, гласови команди), като в същото време поддържа оптимална връзка на борда. Препредаването на гласа на пасажерите и лидера и при нужда усилването на техния глас улеснява връзката сред пасажерите в автомобила, изключително в случай че на борда има консуматор с повреден слух.

Технически спецификации

Дължина: 4490 мм

Широчина: 1900 мм

Височина: 1590 мм

Междуосие: 2835 мм

Джанти: 21 инча

Гуми: 235/45 R21

Тегло: 1700 кг

Задвижване: електрически-водороден хибрид

Мощност на мотора: 160 кВт (217 к.с.)

Батерия: 40 кВт/ч
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР