Ремонтите, които ще извърши Община Сливен на знакови туристически обекти

...
Ремонтите, които ще извърши Община Сливен на знакови туристически обекти
Коментари Харесай

С ремонти спасяват туристически обекти в Сливен от разрушаване

Ремонтите, които ще извърши Община Сливен на знакови туристически обекти в града, ще ги спасят от разрушение. Това съобщи Христо Георгиев - началник на плана за възобновяване и реституция на емблематични и с национално значение къщи-музеи, коитоса част от интегрирания план за развиване натуризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура в общината. Ще бъде осъществено възобновяване, консервация иреставрация на къщите-музеи на Добри Чинтулов, на Хаджи Димитър, музея на сливенския обичай и държавната сукнена фабрика. Предвидено е и отделяне на туристически информативен център в постройката на Община Сливен и възстановителни и реставрационни работи на крепостта „ Туида “. Част от плана е и огромен ремонт на въжената линия Сливен – Карандила.

„ Идеята е да се способства за цялостното развиване на туризма в района и за опазване на културното завещание, което не е доста добре финансирано от страната. В момента всички монументи на културата са в много нежелано положение. Най-тежките проблеми в къщите-музеи са покривите, които текат, положението на дървената структура и отводняването. Смятаме, че това, което вършим в този момент, не е разкош, а вършим нужното, с цел да спрем разрушаването и загубата на тези монументи на културата “, сподели Георгиев.

Той акцентира, че от доста години не са отпускани средства за ремонт на тези обекти. Проектът е създаден преди много време, само че предварителната подготовка до постигане на действителните действия е дълга. Екипът на плана е минал пътя на продължителни съгласувателни процедури за обектите с национално значение, както и за въжената линия.

„ Много работа беше свършена през последните години, с цел да стигнем до този миг. Половин година остава до края на календарната година и си пожелаваме сполучлива реализация на плана “, сподели още Георгиев по време на старта на дейностите по плана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР