Ремонтирана баня в Овча купел все пак ще има. Това

...
Коментари Харесай

Трети опит за ремонт на банята в "Овча купел": този път за 7.6 млн. лв

Ремонтирана баня в " Овча купел " въпреки всичко ще има. Това е желанието на новият зам.-кмет по културата на Софийска община Мирослав Боршош, който внесе предложение в общинския съвет за дотъкмяване на процедурата по възобновяване на културния обект. Предложението му включва София да употребява 3.3 млн. лева, които има по европрограмата за Наука и обучение, като добави към тях още съвсем 4.5 млн. лева и по този начин да довърши банята.

Ако това бъде утвърдено от съвета и процедурата най-сетне бъде приключена, това ще маркира края на една драма, траяла няколко години, сложила под опасност теоретичен план с 12 организации, провокирала няколко митинга и зам.-кмет по културата - Тодор Чобанов.
Този път е по-различно
В отчета си Боршош предлага средствата бъдат обезпечени от идващите два бюджета на общината - за 2022 година и 2023 година, като припомня, че срокът за осъществяване на плана е 2023 година Предложението беше гласувано единомислещо " за " на съвещанието на бюджетната комисия.

Според него основна за задвижването на плана е била връзката и полемиката сред страните - Регионалния исторически музей, чиято благосъстоятелност е банята, районната община, Софийския университет, който е водещ сътрудник на научния план, включващ реконструкцията и други Боршош споделя, че ще следва този модел на работа в бъдеще, тъй като по този начин има " цялостна бистрота ". Всички те бяха поканени и на съвещанието на бюджетна комисия във вторник.

От Регионалния исторически музей-София, изготвил справката, обясниха за " Капитал ", че средствата, нужни от страна на общината, са индикативни и са изчислени на база цена на квадратен метър за към този момент осъществения план за банята в Банкя, която е идентична като етажност, брой равнища и положение на тази в " Овча купел ". " Ако общината осифури съфинансиране, риск за неосъществяването на плана до 2023 година няма ", споделя доцент Венета Хаджийска-Янкулова, която е шеф на РИМ-София. Тя изяснява, че общината не е съумяла да завърши предишните две поръчки, тъй като

при първия опит визата и планът не са били съгласувани от НИНКН вторият път не са изпълнени условията, сложени от страна на Управляващия орган на стратегия НОИР, който обезпечава част от средствата, по отношение на обезпечаване на съфинансирането от Столична община
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР