Ремонтът на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до

...
Ремонтът на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до
Коментари Харесай

Столична община не очаква забавяне с ремонта на трамвай №5

Ремонтът на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до Княжево върви без в допълнение закъснение и периодите за пуск на двата съществени стадия от огромната реорганизация ще бъдат спазени, твърди Столична община. Виделите какво ли не поданици на София обаче посрещат със сериозна доза подозрения думите на администрацията.

Зам.-кметът на София по публичното строителство инж. Ангел Джоргов заяви за „ Сега “, че секторът от Съдебната палата до трамвайното ухо в ж.к. „ Бъкстон “ ще бъде отворен за придвижване на трамваите „ напролет, най-късно през май “. След това работата ще продължи към последната спирка на „ петицата “ в Княжево. Джоргов удостовери информацията от предишното лято, че на обекта е насъбрано закъснение в строителството, като го пресметна на „ месец и половина “ и го изясни с „ дъждовете през лятото “. Той обаче повтори мнението си, че изоставането ще бъде наваксано и че няма да се стигне до смяна на крайния период за цялостното предаване на обекта, който е през 2023 година

От запитване на общинския съветник от Българска социалистическа партия Калоян Паргов до кмета Йорданка Фандъкова преди дни стана ясно, че на съвсем готов участък от трасето по бул. " Цар Борис III " е юридически " ремонт на ремонта " поради положен " несъответствуващ материал ". Работата сред спирките " Иван Гешов ", " Лагера " и " Хиподрума " е спряна и построените основи на стоманобетонния релсов път са отстранени. В този сектор първо е положено покритие от геотекстил, а от горната страна са изсипани стотици тонове баластра. Тя е трамбована и валирана с валяци няколко пъти, но едва тогава строителният контрол открива, че не е трябвало да се постави тъкмо този геотекстил. Според инж. Джоргов става дума за сектор с дължина под 100 метра, разноските по който са 18 900 лева и са напълно за сметка на строителя. Според него грешката няма да докара до закъснение на строителството. 

Съгласно контракта на Столична община с изпълнителя – компанията ВДХ АД, срокът за привършване на част Б от ремонта на трасето– от Съдебната палата до площад „ Руски монумент “, е 320 калентарни дни, считано от датата на откриването на строителната площадка. Реконструкцията стартира на 10 април м.г., което значи, че до края на февруари работата в посочения сектор би трябвало да свърши. Това е и срокът, в който Столична община би трябвало да вдигне огражденията на кръстовището на бул. „ Христо Ботев “ и бул. „ Македония “, където придвижването на колите и пешеходците към момента е затруднено. Според Джоргов този период ще бъде спазен, като сега текат последните довършителни действия. Пак съгласно зам.-кмета при уместно време през март ще се извърши и озеленяването на линейния парк, който е очакван да се построи по трасето на бул. „ Македония “.

Отново според контракта с ВДХ АД построяването на така наречен част А на линията - от „ Руски монумент “ до Княжево, трябва да стане до 730 календарни дни след откриването на обекта, или към края на 2023 година Според гражданската организация „ Спаси София “ обаче този период мъчно ще бъде спазен. Нейните наблюдения са, че ВДХ продържава да натрупа съществено закъснение с графика за полагането на релсите по бул. „ Цар Борис III “. Изчисленията на „ Спаси София “ са, че до края на януари по трасето е трябвало да бъдат инсталирани към 1,6 км. релси, само че в реалност до момента са сложени не повече от 800 м. През 2021 година „ Спаси София “ неведнъж сигнализира, че в ремонта на линията на трамвай №5 работят прекомерно малко служащи и че графикът за осъществяването на обекта серизно закъснява.

Инж. Джоргов признава, че има закъснение в графика за полагане на релсите, само че счита, че то ще бъде наваксано. Според него забавянето се е получило от това, че до момента е осъществявана най-трудната и времеемка активност – построяването на основи, върху които да се слагат релсите. Въпросната активност обаче към този момент завършила, което правело допустимо да се ускорят и останалите работи.

Както „ Сега “ към този момент писа, договорът за реорганизация на релсовия път по " Цар Борис III " бе подписан на 18 януари 2021 година и е на стойност 40 534 831 лева. без Данък добавена стойност. Справка в регистъра за публичните поръчки демонстрира, че единствено за 2021 година компания ВДХ АДима 3 подписани контракта за публични поръчки - със Столичната община, с Министерство на обучение и науката и с община Костинброд. Същата има куп контракти и от 2020 година От фирмените регистри излиза наяве, че действителен притежател на ВДХ АД е някогашният началник в АПИ Велико Желев. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР