Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание потвърди всички иронични

...
Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание потвърди всички иронични
Коментари Харесай

Родни абсурди: Ремонтът на паветата – един не чул, друг не разбрал, всички невинни

Ремонтът на жълтите павета пред Народното събрание удостовери всички иронични избрания, които кметът Йорданка Фандъкова съумява да заслужи с всяко начинание. Той е прекрасен, само че не е подготвен, той е ремонт на ремонта и надзор на контрола. Както при доста други обекти в столицата, и тук работата се прави с безхаберие и липса на професионализъм. Дейностите стартират, а след това стопират, защото в хода им излиза наяве, че са взети неверни решения. Сроковете се разтягат, а по-късно стартират взаимни обвинявания кой е отговорен.

Рестартът на ремонта на Зона 4 от центъра на София, в която влиза и площадът пред Народното събрание, бе даден в края на юли. Рестарт, тъй като първата копка в действителност бе през 2018 година Дейностите тогава обаче бяха прекратени след по-малко от година – още веднъж поради неточности в проектирането и осъществяването. Сега реализатор е добре известната „ Трейс Груп Холд “. През пролетта тя бе оповестена за победител в търга за Зона 4 с оферта от 15,7 млн. лева без Данък добавена стойност и период на осъществяване 300 дни.

За неприятното пренареждане на паважа първа сигнализира „ Спаси София “. От екипа на Фандъкова тогава обявиха, че в обществените мрежи се

пускат манипулирани фотоси

Тази версия оцеля до изборите на 2 октомври, след което столичната администрация смени тона и призна за проблеми с ремонта. За това помогнаха и фрагменти, на които се вижда по какъв начин служащ на „ Трейс Груп Холд “ чупи жълто паве с чук, с цел да го намести. След тяхното издание Фандъкова заяви, че глобява компанията със 100 000 лева

Самият реализатор обаче към този момент се пробва да трансферира виновността за разместената настилка на Националния институт за недвижимите монументи на културата (НИНКН). Според „ Трейс Груп Холд “ до неприятния резултат се е стигнало заради условието да се опазва културното завещание, каквото са жълтите павета. Сходна версия застъпи и зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.

„ При възобновяване на трасето е заложено осъществяване посредством достоверна технология за пренареждане, съгласувана с НИНКН. В началото на ХХ в. жълтите павета са редени върху пясъчна възглавница, без свързващ детайл. Следвайки заданието, ние направихме здрава основа от трошен камък и по-късно положихме изравнителна пясъчна поставка. При стартиране на придвижването, разследване на тежкото натоварване, в два сектора се получи разбъркване. Според нас всички опити да осъществяваме

достоверната технология

ще бъдат неефективни и ще доведат до идващ проблем с еднакъв темперамент. Необходимо е проектанти и специалисти да предложат смяна на технологията “, се споделя в позиция на „ Трейс Груп Холд “, изпратена до „ Сега “. Не излиза наяве за какво компанията не е съобщила за тези проблеми преди началото на ремонта. Не е ясно и дали строителят, проектантът и надзорът са създали авансово проба за устойчивост и какво е посочила тя.

От НИНКН споделят, че казусът не е в технологията, а в осъществяването. Директорът арх. Петър Петров разясни пред „ Сега “, че сходна техника за редене на павета се употребява и в други страни, където проблеми няма. „ Паветата бягат, когато не са добре подредени или когато има накъде да бягат. Такъв резултат се получава, в случай че не са подредени компактно или в случай че настилката не е добре стегната от бордюрите, които я държат като рамка. Жълтите павета са

по-капризни от гранитните,

защото сцеплението с основата е по-слабо и се пързалят, в случай че не са стегнати сред бордюрите. Най-големи са разбъркванията в контактната зона сред паветата, подредени в този момент, и остарялата настилка, тъй като тази зона не е твърда и плътна, както би трябвало. А в случай че основата не е добра, ще се получи проваляне. Оразмеряването е вярно. Проблемът е в осъществяването. Готвачът не може да се оправдава за неприятната храна с рецептата “, разяснява архитектът.

„ Трейс Груп Холд “ твърди още, че планът на компания „ А.Д.А “ също основава проблеми. Строителят показва, че извършва задание, съгласно което след ремонта по жълтите павета ще минават не повече от 50 автомобила дневно. „ Приложената технология е главно за леко и пешеходно придвижване – най-много до 50 МПС дневно, в това число спешни коли, а не както е в този момент, хиляди коли на денонощие “, разясняват от „ Трейс Холд Груп “.

„ Сега “ предложения „ А.Д.А “ да разяснява изказванията на строителя, само че отговори не бяха получени. От Столичната община обаче дадоха отговор, че преди ремонта са правени калкулации за обикновено натоварване по стандарти, заложени в Ръководството за оразмеряване на пътни настилки. Там в действителност има стойност 50 автомобила дневно, само че

не елементарни, а оразмерителни

„ Оразмерителните коли (ОА) според Ръководството не са еквивалентни с броя на колите, преминаващи дневно по избрана улица или път. Преминаването на 1 ОА се равнява на прекосяването на най-малко 33 автомобила когато и да е на денонощието в една лента. Следователно оразмеряването е направено за прекосяването на най-малко 6600 автомобила в 4-те ленти с идентична активност през всички 24 часа на денонощието “, обясниха от „ Московска “ пред „ Сега “. Оттам обаче не разясниха за какво тогава строителят извършва план за леко и пешеходно натоварване и за какво надзорът разрешава това.

Екипът на Фандъкова пробва да освободи себе си от каквато и да е отговорност за неприятния ремонт в Зона 4. Преди дни обаче районният министър арх. Иван Шишков уточни точно Столичната община като съществена причина за калпавия резултат. Към министерството на Шишков е ръководещият орган по Оперативна програма „ Региони в напредък 2014-2020 “, която отпуска парите както за обновлението на Зона 4, по този начин и на Зона 2 („ Граф Игнатиев “ и „ Цар Иван Шишман “).

„ Прави усещане, че към разрешителните за градеж от 2015 година Столичната община като вложител

неведнъж е променяла вижданията си

по плана и е правила преработки по него. Това демонстрира, че на процедура Столичната община не е имала ясна визия какво желае да ремонтира, по какъв начин да го направи. За мен главният проблем е методът, по който е направено възлагането и проектирането, променяни във времето “, уточни Шишков. Разрешителните за градеж за два от секторите са от 2015 година, като единствено за единия има 7 преработки и 7 заповеди за допълнение към строителните работи, разясни още той. „ Така строителят, каквото и да направи, само обира негатива, тъй като не съм видял общината да си признае, че има неприятен план. В плана има проблеми и колкото и пъти да се подреждат паветата, те ще наподобяват по този метод, по тази причина би трябвало да има промени “, сподели още арх. Шишков.

Като резултат от всичко това преди дни срокът на ремонта бе продължен с 6 месеца – от март за септември 2023 година В същото време става все по-голяма вероятността София да загуби еврофинансиране за Зона 2 и Зона 4, което е на стойност над 40 млн. лева, а българските данъкоплатци да бъдат натоварени с разноските за тези поправки. Нещо, което към този момент се случи нееднократно в София – и при рехабилитацията на трасето на трамвай №5, и при ремонта на Западен парк, и при други.

Автор:

Източник: „ СЕГА “

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР