Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера

...
Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера
Коментари Харесай

Ректорът на Югозападния университет получава 16 000 лв. заплата. Колко взимат другите му колеги?

Ректори на университети в България получават по-високи заплати от премиера и президента на страната. Това излиза наяве от декларациите им за предходната година.

Ректорът на Югозападния университет " Неофит Рилски " в Благоевград проф. Борислав Юруков е получавал месечно съвсем 16 000 лева - 15 960. За съпоставяне месечното заплащане на министър-председателя е 7650 лева, а на президента – 11 320 лева, заяви bTV.

Проф. Евгени Станимиров, който е отпред на Икономическия университет във Варна, пък взима 9830 лева месечно. На този декор заплатата на ректора на най-голямото висше образователно заведение у нас – Софийския университет, е едвам 2670 лева

„ Още при започване на 90-те години на предишния век е определен един краен модел на академично самоуправление . Ректорът се избира вътре от академичната общност… В последна сметка постоянно се получава недостиг на персонална отговорност, едно капсулиране на висшите учебни заведения. Тези хонорари на ректорите са напълно функционалност на академичната автономност, на това какъв брой взима един професор в съответното образователно заведение, само че и функционалност на възприятието за благоприличия на съответните ректори “, разяснява в предаването „ Тази заран “ министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той посочи, че е предложил нова разпоредба за публично разискване, с която ще бъдат контролирани ректорските заплати и ще зависят от „ осъществяването на стратегическите цели и задания “. След влизането в действие на тази разпоредба ректорът на Югозападния университет няма да взима по-висока заплата от този на СУ, добави министърът.

Ректорът на Югозападния университет проф. Борислав Юруков, който взима месечно близо 16 000 лева, е отпред на образователното заведение от 2015 година Информацията за рекордно високата му месечната заплата се оказа вест и за неговите сътрудници. Медиите обаче не могат да се свържат с него по никакъв метод. Не може да бъде открит и на работното му място.

В декларацията си той е вписал 191 504 лева годишна данъчна основа от трудови приходи, получил е още 19 245 лв. по втори трудов контракт и 14 835 лв. от друга стопанска активност. Със брачната половинка си имат 8 банкови влога обща стойност в лв. 176 026. Наличните му средства са 158 000 лв., а на брачната половинка му - 135 000 лв.. Двамата имат ипотечен заем от 563 454 лева, заяви " 24 часа ".

Според правилника на университета заплатата на ректора би трябвало да бъде написана от ръководителя на Общото заседание. До предходната година на тази позиция е проф. Иван Мирчев, някогашен ректор. По телефона той отхвърли изявление, само че беше безапелационен, че не е разписвал сходна заплата. Във Югозападния университет учат към 8500 студенти, само че броят им спада стабилно. Преди 7-8 години са били 14 000.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР